JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Hever homokompetansen

Rosa kompetanse har skolert helsevesenet. Nå står sosialarbeiderne for tur. Ikke anta at alle er hetero, er budskapet.
20.10.2011
12:50
16.12.2013 17:22

solfrid.rod@lomedia.no

Det høres enkelt ut, men når det kommer til den praktiske arbeidshverdagen er det mange sosialarbeidere som baler med dette, ifølge Tone Faugli. Hun er leder i FO Akershus, som er først ute og inviterer til dagskurs i Oslo 25. november.

Redd for å si noe feil

Usikkerhet og frykt for å si noe feil var ofte tema, erindrer Faugli fra sine år som ansatt i ungdomspsykiatrien.

– Jeg tenkte jo, som de fleste, at jeg har ingen fordommer, det er helt greit for meg om pasienten er homo. Men når vi skal snakke om dette, blir vi så klønete. Hva er det greit å si? Hva hvis du spør om en person er homo og det viser seg å være feil? Har du gjort noe galt da?

Usynlig og dominerende

Nettopp ideen om seg selv som fordomsfri bruker Rosa kompetanse tid på å bygge ned, fastslår prosjektleder i Rosa kompetanse, Hanne Børke-Fykse.

– Alle sier det. “Hva du gjør i senga, bryr ikke jeg meg om”, har jeg hørt så mange ganger. Men poenget er at antakelsen om at folk er heterofile er veldig dominerende og veldig usynlig. Det betyr at mange blir møtt av en antakelse som er helt feil, forklarer Børke-Fykse.

Matnyttig

Hun har reist land og strand rundt siden oppstarten i 2006. Helsesøstre, jordmødre, leger og psykologer har fått hevet sin kompetanse på å snakke med barn og unge. Rosa kompetanse samarbeider tett med profesjonsorganisasjonene, og metoden er nettopp å snakke til profesjonene på deres premisser.

Kursene skal være matnyttige og gi konkrete tips deltakerne kan ta med seg tilbake til arbeidshverdagen. Antakelser og språk henger nøye sammen, og Børke-Fykse bruker mye tid på språklig bevisstgjøring.

Empowerment av yrkesutøveren

Et mål er å lære profesjonsutøvere hvilke spørsmål de kan stille for å vite mest mulig om en person, etter mottoet aldri anta, alltid vite.

– Det er ikke sånn at du på dette kurset lærer noe du trenger når du jobber med homoer. Du lærer noe du kan bruke hele tida. Dette er empowerment av yrkesutøveren, fastslår Børke-Fykse.

Den hjelpen barnevernpedagoger, sosionomer og vernepleiere gir, gir de på bakgrunn av antakelser om hva den enkelte har behov for. Derfor er det viktig at disse er riktige, påminner prosjektlederen, som selv er sosionom.

Utvidet kapasitet

Hun har ønsket å legge til FO på lista lenge, men det er først nå Rosa kompetanse har fått kapasitet til det. Det blir spennende fordi FO-ere jobber på så forskjellige områder, mener Børke-Fykse.

Kurset FO Akershus arrangerer 25. november er gratis for FO-ere og koster 300 kroner for andre. Kurset vil bli evaluert, og det skal så vurderes om andre avdelinger skal bli med på prosjektet i tida framover.

20.10.2011
12:50
16.12.2013 17:22