JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Privatiserer fargeblindt

Ordførere fra høyre til venstre kjøper mer privat barnevern, helse og omsorg nå enn da regjeringen ble rødgrønn. Innkjøpene er opp 39 prosent.
13.11.2009
15:59
14.12.2013 12:44

edv@lomedia.no

Vi har undersøkt hvor mange penger kommunene faktisk bruker på å privatisere tjenestene til innbyggerne sine. Vi har hentet tall for innkjøp fra privat sektor innen barnevern, kommunehelse og pleie og omsorg.

For fire år siden betalte kommunene til sammen 5,6 milliarder kroner private selskaper og stiftelser for å drifte de nevnte tjenestene. I fjor hadde innkjøpene økt til 7,8 milliarder kroner ifølge kommunenes innrapportering til staten. En økning på 39 prosent.

Det er de samme årene som de rødgrønne partiene – Ap, Sp og SV – har regjert med en plattform som skulle bremse markedsliberalismen. Men kommunene vil noe annet. En god måleenhet er takten i privatiseringen av kommunale tjenester.

Fargeblind privatisering

FrP- og H-kommuner kjøper mye privat. Men de rødgrønne følger dem tett.

Vi ringer Arve Bones (Ap), Kongsvingers ordfører de siste ti årene. Med 31 prosent av velgerne i ryggen fra siste kommunevalg, burde han ha et mandat for å gjennomføre rødgrønn lokalpolitikk. I 2005 var partiet hans med og snekret opp en rødgrønn plattform for rikspolitikken. Men lokalt har Kongsvinger siden 2005 tredoblet innkjøpene fra private aktører i barnevern, kommunehelse- og pleie og omsorgstjenester – fra 15 millioner kroner til 46 millioner kroner. Eller 2700 kroner per innbygger. Det er 400 kroner mer enn i FrPs høyborg Os.

– Utgangspunktet vårt er hvordan yte best mulig tjenester til innbyggerne våre innenfor de rammene som vi har, sier ordfører Bones på telefonen.

– Vi har ikke noe prinsippvedtak om å gjøre det på den ene eller den andre måten. Som alle kommuner har vi en utfordring med å holde kostnadene nede. Hvis rådmannen sier at det gir det beste resultatet, har jeg ingen problemer med å akseptere det. Vi driver ikke kommunal tjenesteproduksjon ut fra prinsipper, men ut fra hva som gagner innbyggerne våre.

Blå leder

Et raskt søk på kunngjøringsdatabasen doffin.no viser anbudsrunder denne høsten: «Dagsenterplass for funksjonshemmet bruker», «Bo-, pleie- og omsorgstjenester til fem ressurskrevende brukere», «Plass i barnebolig til innbygger», «Brukerstyrt personlig assistanse for bruker».

Ikke overraskende er kommuner styrt av ordførere fra FrP og Høyre de ivrigste til å privatisere: For eksempel bruker Oslo over 4200 kroner per innbygger kjøpe inn privat barnevern, kommunehelse- og pleie og omsorgstjenester. Høyrestyrte Stavanger bruker 3500 kroner til samme formål, FrPs Bergen bruker 3600 kroner.

– Lav privat andel

Siden 2005 har regjeringen betydelig økt overføringene til kommunene med 33 milliarder kroner. Hva synes de om at mer av pengene havner på private konti?

Statssekretær i Kommunal- og regionaldepartementet Dag-Henrik Sandbakken (Sp) mener andelen innkjøp fra private bare økte svakt i siste stortingsperiode.

– Hvis det ikke finnes noe i offentlig regi i nærheten og en privat barneverninstitusjon har det beste faglige tilbudet, vil det være fornuftig å kjøpe inn den tjenesten. Men det store bildet er at kommunene gjør mer enn før. De 33 mrd. kronene er brukt til blant annet 35 000 nye kommunale årsverk, sier Sandbakken.

13.11.2009
15:59
14.12.2013 12:44