Som søppel
Ingen eiendomssjef, byråkrat eller politiker vil si rett ut at narkomane er søppel. Men når de fjernes fra bybildet med høytrykksspylere, er det ikke langt unna.
solfrid.rod@lomedia.no
Trappene utenfor Oslo S har vært gullene rene den siste uka, takket være høytrykksspylere og vektere betalt av KLP Eiendom.
– Spyling er den mest hensiktsmessige måten å få folk til å flytte seg på, sier eiendomssjef i kjøpesenteravdelingen til KLP Eiendom, Erik Holsveen, til Oslos lokalavis, Aften.
Han benekter at spylingen er spesielt rettet mot narkomane, men hvem andre er det han ønsker å bli kvitt? Kjøpesentre og restauranter er jo vanligvis interessert i å trekke folk til seg, ikke støte dem bort. Dessuten: Trappene utenfor Oslo S er ikke noe trivelig sted der hvem som helst slår seg ned med en is i sommersola. Det er tilholdssted for noen av hovedstadens aller mest utslåtte mennesker, rusmisbrukere som tidligere har blitt fordrevet fra Slottsparken, Egertorget og Plata, for å nevne noen av stedene.
Bare politiet har lov til å fjerne folk med makt. Og da skal de gjerne ha brutt loven. Det gjør rusmisbrukerne i trappene utenfor Oslo S stadig vekk, men ikke nødvendigvis der og da. Så er det heller ikke kriminell atferd eller fare for folks sikkerhet som bekymrer KLP Eiendom, men rusmisbrukernes blotte nærvær. De er avmagrede, syke og utslåtte. Likevel vekker de ikke empati, snarere irritasjon og forakt. Det er ikke bra for business å ha dem i nærheten. Men hvis de ikke setter skudd eller driver med kjøp og salg der de sitter, hvordan blir man kvitt dem da?
De siste åra har det vokst fram et stadig større marked for vektere, slik som dem KLP har hyret. De forholdsvis få kvadratmeterne det her er snakk om, overvåkes av flere private selskaper. Veltrente menn i ulikefargede uniformer er satt til å forvalte samfunnets forakt for gatenarkomane. I motsetning til politiet har de ikke lov til å fjerne folk med makt. De berører ikke, de spyler trappene flere ganger daglig. Men er det ikke maktutøvelse å gå løs på et tett befolket byrom med høytrykksspylere? Og hva skal det tjene til, annet enn å krenke og plage folk som for lengst vet at de er uønsket alle steder?
Den offentlige debatten om sprøyterom har dreid seg mye om etiske betenkeligheter: Er det greit at det offentlige legitimerer rusmisbruk ved å stille lokale og personell til disposisjon? I debatten om den evige jakten på narkomane er det urovekkende få moralske kvaler. Etter et oppslag i Aften, med tittelen «Spyler bort narkomane», har det strømmet på med innlegg på avisas nettside. Til støtte for KLP Eiendom! Noen få fornuftens røster minner om at narkomane ikke trenger en høytrykksspyler i ryggen, de trenger mat, bolig og behandling. Men de aller, aller fleste synes spyling er en god ide. «Avskum og søppel må bort, slik at skikkelige folk slipper å se dem», er gjennomgangsmelodien.
Så direkte er det ingen ansvarlige som vil si det. Men når narkomane fjernes med høytrykksspylere, er det nære på.
Siste nytt
Sosialarbeider Helen Matiyos Melese leder en lokal gruppe kvinner i byen Hagere Selam en times kjøretur fra regionhovedstaden Mekele i Tigray, Etiopia.
Øystein Helmikstøl
Sosialarbeider Helen (28) kommer rett fra jobb: – Fem nye døde
Jonas Aavik sier at telefonen kan være et nyttig hjelpemiddel på jobb, men at de ansatte må være bevisste på når de bruker den og hva de bruker den til.
Martin Guttormsen Slørdal
Mobilbruk på arbeidsplassen: – Før satt vi på pauserommet og prata sammen
Mye lest
Mari Rhoden tenker ikke lenger at hun vil slutte i barnevernstjenesten.
Ole Martin Wold
– Jeg tenker ikke lenger at jobben er noe jeg skal tåle
I motsetning til en assistents rolle i skolen er ofte miljøterapeutens rolle uavklart, skriver Eireen Finden.
Colourbox