JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Få voldtektsdømte

Voldtatte kvinner oppnår liten rettferdighet i verdens mest likestilte land, viser en Amnesty-rapport.
27.01.2011
11:13
16.12.2013 15:11

vibeke.liane@lomedia.no

Det dokumenteres i rapporten «Rapporten Case closed. Rape and Human Rights in the Nordic Countries».ny rapport fra de nordiske Amnesty-seksjonene

De fleste voldtekter i de nordiske land anmeldes aldri. I Norge havner bare 16 prosent av anmeldte voldtekter i rettssak. I retten frifinnes 25-30 prosent av de tiltalte i voldtektssaker, mot 7-8 prosent av tiltalte i andre straffesaker.

I likestillingens høyborg

– Til tross for ulikheter i lovgrunnlag, organisering av politiet og politiske prioriteringer i de ulike landene er resultatet det samme: En mann som begår voldtekt i Norge, Sverige, Danmark eller Finland blir sjelden stilt til ansvar og straffet for overgrepet. Det er all grunn til å spørre om de nordiske land virkelig kan skryte på seg å være en likestillingens høyborg, sier Patricia Kaatee, rådgiver i Amnesty i Norge i en pressemelding.

Fordommer og bevisføring

Hanne Kristin Rohde, som er leder for Oslo-politiets Vold- og sedelighetsseksjon, mener politiet tar disse sakene alvorlig. Men støtter Amnesty i at fordommene mot voldtektsofre i deler av samfunnet er et problem.

– Jeg skal ikke mene noe om domstolenes arbeid, men vi har sett eksempler på at det er blitt stilt krav til en bevisføring for skyld som vi neppe ville funnet igjen i andre saker, sier Rohde til NRK.

– En klar marsjordre

Justisminister Knut Storberget mener rapporten er et viktig dokument.

– Flere som utsettes for voldtekt må få hjelp- og flere saker må oppklares. Vi har tatt nødvendige grep, og noen av tallene går i riktig retning - men mye gjenstår. Rapporten er en klar marsjordre for Nordens justisministre, sier Storberget.

27.01.2011
11:13
16.12.2013 15:11