JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Sogndal kommune ber om unnskyldning, både til varslerne og til lokalsamfunnet.

Sogndal kommune ber om unnskyldning, både til varslerne og til lokalsamfunnet.

Willy Haraldsen/NTB Scanpix

Varslere får 3,5 millioner i erstatning og en unnskyldning fra Sogndal kommune

18 ansatte sluttet i Sogn barnevern. Ni av dem varslet. Nå har de fått erstatning og unnskyldning fra kommunen.
18.02.2020
08:11
18.02.2020 10:05

solfrid.rod@lomedia.no

Kommunestyret i Sogndal har bestemt at de ni varslerne fra barnevernstjenesten får en erstatning på 3,5 millioner kroner, i tillegg til en unnskyldning. Beløpet ligger mellom varslernes krav og kommunens opprinnelige tilbud, og vedtaket var enstemmig, melder Sogn avis.

Avisa gjengir unnskyldningen slik: «Kommunestyret i Sogndal kommune ber om orsaking for dei ulempene som varslarane direkte og indirekte er blitt påførde, og den belastninga som følgjer av ein krevjande prosess, særleg for dei involverte, men også for dei tilsette i Sogndal kommune og lokalsamfunnet. Kommunestyret vil også beklage at saka har drege ut i tid, og dermed påført ytterlegare belastning».

Turbulente år

Med dette vedtaket setter kommunen punktum for en sak som har pågått i flere år.

I løpet av 2016 varslet tre ansatte i Sogn barnevern på sin nærmeste leder. De mente de hadde blitt utsatt for trakassering. Varslene kom etter flere år med turbulente arbeidsforhold i barnevernstjenesten. Rådmannen mente derimot ikke at varslene stemte overens med virkeligheten.

Året etter kom det en rapport som viser brudd på arbeidsmiljøloven. Kommunestyret behandlet rapporten og bestemte at de tre varslene skulle behandles på nytt. I løpet av de to neste årene kom det sju nye varsler. Alle var fra FO-medlemmer.

Høsten 2019 konkluderte en rapport fra advokatfirmaet Brækhus med at FO-medlemmene hadde blitt utsatt for for trakassering eller annen utilbørlig atferd. To av dem har blitt diskriminert fordi de har vært medlem av FO.

Nå er det altså klart at de får erstatning og unnskyldning.

Barnevernsansatte diskriminert på grunn av FO-medlemskap

LO-advokaten: Fornøyd med forliket

De ni FO-medlemmene er anonyme, men LO-advokat Marit Håvemoen opplyser at de er fornøyde med forliket.

– Denne saken har pågått i flere år, og har vært en stor belastning for de involverte. De er glade for at saken nå er avsluttet, og ikke minst for å ha fått en unnskyldning fra kommunen, sier advokaten, som har kjørt saken sammen med kollegene Anne Lise Rolland og Nina Kroken.

Hun sier at summen på 3,5 millioner kroner fordeles på de ni, men kan ikke gå i detalj på hvordan.

Hvor spesiell er denne saken?

– Det er vanskelig å si, men det er sjelden vi får inn saker med så mange involverte, og hvor saken pågår over så mange år sier Håvemoen.

FO: En tragisk sak

– Det er et godt økonomisk resultat, men dette er en tragisk sak, sier Jan Egil Haugland, fylkessekretær for FO, som har fulgt opp medlemmene underveis.

Jan Egil Haugland, FO Vestland

Jan Egil Haugland, FO Vestland

Privat

Han er glad for at saken endelig er avsluttet, og tror at særlig unnskyldningen betyr mye.

– Så lenge jeg har fulgt saken, har det blitt viktigere og viktigere å få en unnskyldning fra kommunen. Jeg er glad for at unnskyldningen var såpass åpent formulert. Sånn sett dekker den flere enn de ni varslerne, sier Haugland.

Han viser til de 18 ansatte som sluttet i barnevernstjenesten.

– Hvordan har dennen saken påvirket barnevernstjenesten?

– Det er vanskelig for meg å si. Men på generelt grunnlag vil jeg si at det er problemtaisk når X antall godt kvalifiserte barnevernsansatte forsvinner ut på kort tid.

Ansatte bekymret når flere åpne fengsler legges ned: – Mange trenger en myk overgang til samfunnet, sier miljøterapeut

– Lærer oss alle noe om varsling

FO-leder Mimmi Kvisvik kjenner ikke til lignende saker.

– Når saker drar så mye ut i tid, er det mange som bakker ut. Men de har stått der. Tenk for en belastning det har vært, i et lite lokalsamfunn. Jeg forstår at unnskyldningen fra kommunen betyr mye for dem, sier Kvisvik.

Hun retter en stor takk til LO-advokatene og FOs fylkesavdeling i Sogn og Fjordane, nå FO Vestland, og Sogn avis, som har dekket saken.

FO-leder Mimmi Kvsivik takker varslerne for innsatsen.

FO-leder Mimmi Kvsivik takker varslerne for innsatsen.

Adrian Nielsen

FO-lederen tror saken kan få betydning utover Sogndal kommune. Barnevernsansatte blir ofte syndebukker når ressursene er knappe og ledelsen er dårlig. Men i denne saken har varslerne lykkes med å vise at det ikke er de ansattes kompetanse og vurderinger som er problemet, mener Kvisvik.

– De lærer oss andre noe om å ta varsling på alvor. Når folk går til det skritt å varsle, har de tenkt seg grundig om. Det er avgjørende at folk sier fra om kritikkverdige forhold. Jeg sender dem en stor takk, avslutter Kvisvik.

18.02.2020
08:11
18.02.2020 10:05