JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
- Jeg har en klar forventning om at regionleder i Bufetat sør følger ordre fra statsråden, sier Trond Rekdal Henriksen.

- Jeg har en klar forventning om at regionleder i Bufetat sør følger ordre fra statsråden, sier Trond Rekdal Henriksen.

Nadia Frantsen

Turnus i barnevernet: – Dette er tydelig ordre fra statsråden

Denne uken grep statsråden inn i konflikten om turnus ved barnevernsinstitusjoner. Tillitsvalgte mener det er en klar beskjed statsråden har gitt.
09.11.2022
15:43
09.11.2022 15:46

anne@lomedia.no

En barnevernsinstitusjon måtte stenge i slutten av oktober. Etter langvarig konflikt om arbeidstidsordninger var det ikke nok ansatte til å sikre forsvarlig drift. Ansatte ønsket langturnus, men regiondirektøren la ned forbud mot å bruke den. Denne uken grep barne- og familieminister Kjersti Toppe (Sp) inn. Hun uttalte at hun har mottatt bekymringsmeldinger fra de tillitsvalgte i lang tid. I intervjuet sier statsråden at hun gir klart signal om at alle fem regionene i Bufetat må ta i bruk godkjente turnusordninger, inkludert langturnus. Denne turnusen gir sammenhengende fri i en uke og lønnstillegg til den ansatte som er på jobb to til tre døgn i strekk.

Fontene har bedt om intervju med regiondirektør Ellen Nadim etter statsrådens utspill. Hun vil ikke gi intervju i saken, opplyser kommunikasjonssjef Trude Borge Iversen.

– Tydelig tale

Regiontillitsvalgt for Fellesorganisasjonen (FO) i Bufetat sør, Trond Rekdal Henriksen mener det er tydelig tale fra ministeren.

– Det er et godt tidspunkt å høre fra ministeren. Vi er nå er i prosess med å finne ut hva som skal skje med avdelingen Geithus i Buskerud. Beslutning om den skal stenges for godt skal tas 1. desember, sier han.

For tiden har han to drøftingsmøter i uka med regiondirektør, med regiontillitsvalgt for Fagforbundet og hovedverneombudet.

– Jeg anser beskjeden fra statsråden som en ordre og har forventninger til at dette følges opp fra ledelsen i regionen. Det er lokale forhold som skal avgjøre hva slags turnus man skal ha og ikke regionale bestemmelser, sier han.

Han legger til:

– Det betyr at hvis langturnus er det beste for den lokale arbeidsplassen, så bruker vi den.

Barnevernsinstitusjon stenger på dagen. Tillitsvalgte skylder på dårlig ledelse og en turnus de ikke vil ha

Faglig begrunnelse

Trond Rekdal Henriksen sier han er glad for at statsråden ser de faglige begrunnelsene for å kunne bruke langturnus.

– Den er bra for ungdom, den gir kontinuitet over tid slik at man kan følge ungdommenes opp- og nedturer i løpet av et døgn. Der man har ansatte som går i langturnus slipper man å si til ungdommen, «du, dette må vi ta igjen i morgen, for nå går jeg av jobb».

Etter 20 års erfaring som miljøterapeut vet han at den ansatte ikke kan bestemme hva som er «ungdommens vindu» for en samtale.

Han understreker at langturnus er vurdert å være god for ungdommene man jobber med.

Jonas frykter bråk på natta og at de ikke kan dra ut og lete etter ungdom når langturnusen forsvinner

– Vil du be om at langturnus innføres ved institusjoner i Bufetat sør nå?

– Hvis de lokale tillitsvalgte ønsker det, så ja. Initiativet må komme derfra. Jeg vil jobbe med det dersom de henvender seg til meg. Å innføre langturnus ved Geithus kan være del av løsningen for å få den avdelingen opp å gå igjen, sier han.

Henriksen understreker at langturnus er en godkjent turnus som nå ligger på bordet og kan brukes.

– Nå vil det stå i styringsbrevet til direktoratet og særlig mer formelt får man det ikke, kommenterer han.

Jan Aarskog som er tillitsvalgt for FO på virksomhetsnivå i Bufetat, mener det er riktig tidspunkt at statsråden kom på banen nå.

Jan Aarskog som er tillitsvalgt for FO på virksomhetsnivå i Bufetat.

Jan Aarskog som er tillitsvalgt for FO på virksomhetsnivå i Bufetat.

Helge Skodvin

– Vi prøver alltid å løse alle problemer på lavest mulig nivå; på enheten, i regionen, i virksomheten og i media før vi går til politikere.

– Mener du regiondirektøren bør gå?

– Det har jeg ingen kommentar til. Hun må få en sjanse til å svare på det Kjersti Toppe kommer med nå, sier han.

Fikk du med deg denne: Frp vil redde oasen til rusavhengige: – Har ikke råd til å miste dette tiltaket

09.11.2022
15:43
09.11.2022 15:46