JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Ine Haver mener det er for passivt å bare invitere til et innspillsmøte når det finnes så mye kunnskap om hva barnevernet svikter på.

Ine Haver mener det er for passivt å bare invitere til et innspillsmøte når det finnes så mye kunnskap om hva barnevernet svikter på.

Privat

Sosionom kritisk til Toppes innspillsmøte: – Hvor mange sykemeldinger må til før det gjøres mer enn bare å prate?

Nå vil sosionom og kommunepolitiker Ine Haver se handling fra barne- og familieministeren. Kjersti Toppe mener flere av tiltakene Haver etterlyser allerede er gjennomført.
25.11.2022
10:06
25.11.2022 12:27

hanna@lomedia.no

Tirsdag inviterte barne- og familieministeren til møte for å få innspill om turnoveren i barnevernet. De inviterte sa blant annet at det trengs god ledelse, kompetanseheving, bedre rammevilkår i form av lønn og arbeidstidsbestemmelser, økonomisk stabilitet og mer positiv omtale om alt det bra som gjøres i barnevernet. Ine Haver, sosionom, tidligere barnevernsansatt og nå kommunestyrerepresentant for Arbeiderpartiet i Stavanger kommune, stusset på Toppes invitasjon til møte.

– Vi vet at ansatte i barnevernet er belasta, at de får for dårlig lønn og at veiledning er viktig. Trengs det et møte for det? Og hva skjer videre nå etter møtet? Vi er bakpå hele veien, sier hun til Fontene.

Haver viser til tall fra Statistisk Sentralbyrå (SSB) som viser at turnoveren i det kommunale barnevernet lå på rundt 30 prosent i 2014 og har holdt seg stabil siden den gangen. Hun mener statsråd Kjersti Toppe (Sp) heller må tenke på hvilke tiltak som må settes inn i stedet for å invitere til møte for å få kunnskap som Haver mener man allerede har.

– Etter så mange rapporter som viser hvor skoen trykker, mener jeg hun allerede vet dette, sier Haver.

Koster at ansatte sykemeldes

Nå vil Haver se handling fra statsråden. Hun forventer blant annet at det kommer på plass nasjonale retningslinjer for prosessveiledning for barnevernsansatte. Prosessveiledning vil si veiledning som skal bearbeide de emosjonelle belastningene ansatte opplever.

– Det vil koste, men det koster mer at ansatte stadig går ut i sykemelding. Da vil vi aldri oppnå god kvalitet og kontinuitet. Hvor mange sykemeldinger må egentlig til før det gjøres noe mer enn å bare prate om utfordringene?

Haver understreker at det ikke kan være opptil hver enkelt barnevernleder å bestemme om ansatte skal få veiledning eller ikke.

– Man kan påvirke i den kommunen man bor og jobber i, og siden jeg sitter i kommunestyre i Stavanger så vil jeg prøve å påvirke at alle ansatte i barnevernet i kommunen skal få veiledning. Men det er ikke nok. Det må legges nasjonale føringer.

En svakhet

Viktigheten av god ledelse ble nevnt opptil flere ganger på møte. Men hvordan får man gode ledere? De må ha god kompetanse på barnevern, ifølge Haver.

– Jeg er helt for at barnevernledere skal ha master. Jeg heier på det kompetanseløftet, sier Haver og sikter til endringene i barnevernloven som kom i fjor.

På møtet med statsråden var fagforeningene representert, men ingen ansatte. Det mener Haver også er en svakhet.

– Det er de som jobber i førstelinja som kjenner dette på kroppen og har mest kunnskap om dette.

Allerede gjennomført

Kjersti Toppe skriver til Fontene i en e-post at flere av tiltakene Ine Haver etterlyser, allerede er gjennomført. Statsråden sikter til at det fra 1. januar 2022 er presisert i barnevernsloven at kommunen skal sørge for nødvendig veiledning av barnevernstjenestens ansatte. Der står det også at de ansatte har plikt til å delta i den opplæringen og veiledningen som blir bestemt.

Barne- og familieminister Kjersti Toppe (Sp). Bilde er tatt på innspillsmøte om turnover i barnevernet.

Barne- og familieminister Kjersti Toppe (Sp). Bilde er tatt på innspillsmøte om turnover i barnevernet.

Hanna Skotheim

Toppe opplyser videre om at Barne- og familiedepartementet har gitt Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet (Bufdir) i oppdrag å utvikle nasjonale anbefalinger om veiledning. Bufdirs anbefalinger offentligjøres neste uke.

Statsråden informerer også om at regjeringen i sitt forslag til statsbudsjettet har foreslått 16.5 millioner for å styrke satsningen på ledelse. Dette skal gjøres blant annet gjennom et opplæringsprogram for nye barnevernsledere og en ny videreutdanning innen barnevernsledelse.

Behov for flere tiltak

«Jeg har tro på at disse tiltakene vil bidra til lavere turnover, men jeg tror også at det er behov for flere tiltak. Derfor inviterte jeg til et innspillsmøte, hvor vi fikk mange gode forslag til det videre arbeidet», skriver Toppe.

Hun er enig i at det er viktig å høre fra de ansatte i førstelinja og skriver at hun i løpet av det siste året har reist rundt til flere barnevernstjenester og snakket med ansatte.

«Det vil jeg fortsette med. I dette møtet valgte vi å invitere fagforeningene som representanter for de ansatte, slik at vi fikk størst mulig bredde i innspillene. I tillegg var flere barnevernsledere tilstede», skriver statsråden.

Her kan du lese mer om turnover i barnevernet:

– Det kunne ikke falt meg inn å være barnevernskonsulent igjen. Så vondt vil jeg ikke meg selv

Fire av ti ansatte i barnevernet vil lete etter ny jobb det neste året: – Det er alvorlig

Mens flere barnevernstjenester sliter med lovbrudd og høy turnover, har Horten klart å snu trenden: – Vi har lyktes der andre strever

25.11.2022
10:06
25.11.2022 12:27