JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Overlev siste uka før lønning

Kjøleskapet er tomt, kontoen er snart tom og det er langt hjem til mors kjøttkaker. Du trenger mat!
PÅ BUDSJETT: Varene på bildet kostet 712 kroner. Dette utgjør grunnlaget for å overleve neste måned.

PÅ BUDSJETT: Varene på bildet kostet 712 kroner. Dette utgjør grunnlaget for å overleve neste måned.

Eirik Dahl Viggen

edv@lomedia.no

Kroppen greier seg ganske lenge uten mat, om du er frisk. Men dine mentale evner svekkes raskt. Det passer dårlig når du skal sakbehandle søknader om sosial nødhjelp til livsopphold eller seponere legemidler. Det er da du blir glad for at du printet ut denne siden og brukte oppskriftene som handleliste.

Fakta: • Alt lages på under 30 minutter • Prisene er per person hvis ikke annet er oppgitt • Drikke er gratis så lenge vannverket ikke rammes av uhell eller sabotasje

Fontenes første ukesmeny* er middelhavs-inspirert siden det forlenger sommeren. Start allerede i dag da vel!

67 prosent av norske studenter jobber ved siden av studiet

Mandag: Fusilli med olivenolje og flaksalt (8 kroner)

colourbox.com

Slik gjør du: Kok opp vann, ha i et par håndfuller pasta. La koke i 9 minutter og hell av vannet før pastaen blir bløt. Risle over med extra virgin olivenolje og smak til med Maldon-salt.

FAGARTIKKEL: Trygghet og sikkerhet for barn og ansatte i barnevernsinstitusjoner

Utestenges fra sosionomstudiet på grunn av kriminell fortid

Tirsdag: Frittata (8 kroner)

colourbox.com

Slik gjør du: Bland først 3 egg med salt og en god del pepper og en håndfull ost. Gjerne osteskalker fra innerst i kjøleskapet. Kjøp en 12-pakning egg, det reduserer stykkprisen drastisk! Dette er en italiensk omelett med ost, stekt på svak varme på hver side og delt opp i «kakestykker». Ha gjerne i tomatskiver eller lett kokte aspargesbønner.

– Å nei, ikke praksis i Nav!

Onsdag: Sardiner på skive (12 kroner)

colourbox.com

Slik gjør du: Skjær et par skiver ferskt kneippbrød. Risle over litt olivenolje og noen dråper rødvinseddik (ikke for mye). Legg noen få sardiner på hver skive. Tilsett smak med salt, pepper og sitron.

Møt Ellie, din nye kollega

Torsdag: Måltid i glass (10 kroner)

colourbox.com

En travel dag for de fleste. Du må kjøre ungene på idrett og handle til helgen. Middagen må lages og inntas ultrakjapt! Slik gjør du: Miks i blender 2 desiliter yoghurt naturell og 2 desiliter appelsinjus, sammen med en eggeplomme og en halv banan. Server gjerne med isbiter.

Studentleder: – Noen ganger har jeg tenkt at jeg burde vært mann

Fredag: Kjøttpølse med stekte poteter (15 kroner)

colourbox.com

Slik gjør du: Vask to poteter, skjær dem i båter med skallet på, pensle med olivenolje, krydre med salt og pepper. Stek i langpanne på 220 grader i ca. 25 minutter. Når potetene nærmer seg ferdige, skjær to pølser på langs og stek kjapt i panna. Her passer det med ketchup!

Ansatte i Bergensklinikkene slår alarm om fryktkultur og manglende kompetanse i ledelsen

Lørdag: Kylling med appelsin og svarte oliven (40 kroner for to)

colourbox.com

Endelig helg og tid for et skikkelig måltid! Her lønner det seg å handle frosne kyllinglår i to-kilos pose. De skal være rå og ukrydret. Et lår per person tines over natta i kjøleskap.

Slik gjør du: Varm litt olje og en klatt smør i ei panne. Brun to kyllinglår på hver side. Rør inn en teskje timian, en håndfull svarte steinfri oliven og appelsin uten skall skåret i halvmåneskiver. Skru ned varmen og varm under lokk en halvtime. Sjekk at stykkene er gjennomstekt og legg dem opp på tallerken. Ha litt pepper i panna mens du skraper opp fett og koker opp til en sky-saus som så helles over kyllingstykkene. Server med ris og raskt kokte grønne erter. Pynt med (vaskede) løvetannblad.

Søndag: Risotto (50 kroner for fire)

colourbox.com

Slik gjør du: Kok opp en liter kyllingbuljong. Finhakk en løk, stek den gyllen i 50 gram smør. Ha i 275 gram arborio-ris og hell over et glass eplejus eller en slant hvitvin. Kok opp til halvparten av væsken er borte, hell så over en øse buljong. Kok på svak-middels varme, rør hele tiden mens du har på mer buljong etter hvert som den koker inn i risen. Ha gjerne i oppskårede rester fra lørdagens kylling. Ikke gå fra komfyren! Når buljongen er brukt opp og risottoen er grøtaktig, rør inn 50 gram smør og en god neve revet parmesan.

Buon appetito!

*Oppskriftene er inspirert av Nigel Slaters «Real Fast Food» (Penguin 2006) og Livets kokkeskole.

Overlev uten penger

Spis søppel. Såkalt dumpster diving brer om seg i USA og Europa. Sjekk store søppelkasser bak matbutikker etter stengetid. Bruk nesen og sunn fornuft før måltidet inntas

Sank bær, nedfallsfrukt og spiselig ugress som løvetannblader og skvallerkål

Oppsøk matutdeling. For sosialarbeidere er denne brukererfaringen en ekstra bonus

Beredskap

Når lønning eller studielån er på konto, er det fristende å svi av hundrelappene på dyr pizza og ferdigmat. Gå isteden til en såkalt innvandrerbutikk (ingen stigmatiserende merkelapper her), eller vanlig lavprisbutikk. Kjøp et arsenal av •pasta, •potet, og en stor sekk •ris. Det gir karbohydratene hjernen trenger for å vokse. Men for å lage smakfulle retter trengs litt mer. Mangt et kjøkkenskap er fullt av gammel te og fancy marmelade som har stått urørt i måneder eller år. Kast det! Fyll hylla med:

• En flaske extra virgin olivenolje

• Rød- eller hvitvinseddik av billig merke

• Balsamico-eddik

• Maldon-salt

• En velfylt pepperkvern

• Et glass timian

• Et glass steinfri, svarte oliven

• Soyasaus

• Buljongterninger av kylling

• Stekeolje (raps, solsikke eller lignende)

• Hermetikk: Kikerter, soltørkede tomater, sardiner i olje

• Ekstra: Dijon-sennep, syltetøy, peanøttsmør, østerssaus

• Til kjøleskapet: egg, potet, sitron, parmesan-ost, meierismør, løk, hvitløk

Av dette kan du ekperimentere fram velsmakende og billig mat tilpasset akkurat din gane.

Overlev uten penger

Spis søppel. Såkalt dumpster diving brer om seg i USA og Europa. Sjekk store søppelkasser bak matbutikker etter stengetid. Bruk nesen og sunn fornuft før måltidet inntas

Sank bær, nedfallsfrukt og spiselig ugress som løvetannblader og skvallerkål

Oppsøk matutdeling. For sosialarbeidere er denne brukererfaringen en ekstra bonus

Beredskap

Når lønning eller studielån er på konto, er det fristende å svi av hundrelappene på dyr pizza og ferdigmat. Gå isteden til en såkalt innvandrerbutikk (ingen stigmatiserende merkelapper her), eller vanlig lavprisbutikk. Kjøp et arsenal av •pasta, •potet, og en stor sekk •ris. Det gir karbohydratene hjernen trenger for å vokse. Men for å lage smakfulle retter trengs litt mer. Mangt et kjøkkenskap er fullt av gammel te og fancy marmelade som har stått urørt i måneder eller år. Kast det! Fyll hylla med:

• En flaske extra virgin olivenolje

• Rød- eller hvitvinseddik av billig merke

• Balsamico-eddik

• Maldon-salt

• En velfylt pepperkvern

• Et glass timian

• Et glass steinfri, svarte oliven

• Soyasaus

• Buljongterninger av kylling

• Stekeolje (raps, solsikke eller lignende)

• Hermetikk: Kikerter, soltørkede tomater, sardiner i olje

• Ekstra: Dijon-sennep, syltetøy, peanøttsmør, østerssaus

• Til kjøleskapet: egg, potet, sitron, parmesan-ost, meierismør, løk, hvitløk

Av dette kan du ekperimentere fram velsmakende og billig mat tilpasset akkurat din gane.