Overlev siste uka før lønning
Kjøleskapet er tomt, kontoen er snart tom og det er langt hjem til mors kjøttkaker. Du trenger mat!
PÅ BUDSJETT: Varene på bildet kostet 712 kroner. Dette utgjør grunnlaget for å overleve neste måned.
Eirik Dahl Viggen
edv@lomedia.no
Kroppen greier seg ganske lenge uten mat, om du er frisk. Men dine mentale evner svekkes raskt. Det passer dårlig når du skal sakbehandle søknader om sosial nødhjelp til livsopphold eller seponere legemidler. Det er da du blir glad for at du printet ut denne siden og brukte oppskriftene som handleliste.
Fakta: • Alt lages på under 30 minutter • Prisene er per person hvis ikke annet er oppgitt • Drikke er gratis så lenge vannverket ikke rammes av uhell eller sabotasje
Fontenes første ukesmeny* er middelhavs-inspirert siden det forlenger sommeren. Start allerede i dag da vel!
• 67 prosent av norske studenter jobber ved siden av studiet
Mandag: Fusilli med olivenolje og flaksalt (8 kroner)
colourbox.com
Slik gjør du: Kok opp vann, ha i et par håndfuller pasta. La koke i 9 minutter og hell av vannet før pastaen blir bløt. Risle over med extra virgin olivenolje og smak til med Maldon-salt.
• FAGARTIKKEL: Trygghet og sikkerhet for barn og ansatte i barnevernsinstitusjoner
• Utestenges fra sosionomstudiet på grunn av kriminell fortid
Tirsdag: Frittata (8 kroner)
colourbox.com
Slik gjør du: Bland først 3 egg med salt og en god del pepper og en håndfull ost. Gjerne osteskalker fra innerst i kjøleskapet. Kjøp en 12-pakning egg, det reduserer stykkprisen drastisk! Dette er en italiensk omelett med ost, stekt på svak varme på hver side og delt opp i «kakestykker». Ha gjerne i tomatskiver eller lett kokte aspargesbønner.
• – Å nei, ikke praksis i Nav!
Onsdag: Sardiner på skive (12 kroner)
colourbox.com
Slik gjør du: Skjær et par skiver ferskt kneippbrød. Risle over litt olivenolje og noen dråper rødvinseddik (ikke for mye). Legg noen få sardiner på hver skive. Tilsett smak med salt, pepper og sitron.
Torsdag: Måltid i glass (10 kroner)
colourbox.com
En travel dag for de fleste. Du må kjøre ungene på idrett og handle til helgen. Middagen må lages og inntas ultrakjapt! Slik gjør du: Miks i blender 2 desiliter yoghurt naturell og 2 desiliter appelsinjus, sammen med en eggeplomme og en halv banan. Server gjerne med isbiter.
• Studentleder: – Noen ganger har jeg tenkt at jeg burde vært mann
Fredag: Kjøttpølse med stekte poteter (15 kroner)
colourbox.com
Slik gjør du: Vask to poteter, skjær dem i båter med skallet på, pensle med olivenolje, krydre med salt og pepper. Stek i langpanne på 220 grader i ca. 25 minutter. Når potetene nærmer seg ferdige, skjær to pølser på langs og stek kjapt i panna. Her passer det med ketchup!
• Ansatte i Bergensklinikkene slår alarm om fryktkultur og manglende kompetanse i ledelsen
Lørdag: Kylling med appelsin og svarte oliven (40 kroner for to)
colourbox.com
Endelig helg og tid for et skikkelig måltid! Her lønner det seg å handle frosne kyllinglår i to-kilos pose. De skal være rå og ukrydret. Et lår per person tines over natta i kjøleskap.
Slik gjør du: Varm litt olje og en klatt smør i ei panne. Brun to kyllinglår på hver side. Rør inn en teskje timian, en håndfull svarte steinfri oliven og appelsin uten skall skåret i halvmåneskiver. Skru ned varmen og varm under lokk en halvtime. Sjekk at stykkene er gjennomstekt og legg dem opp på tallerken. Ha litt pepper i panna mens du skraper opp fett og koker opp til en sky-saus som så helles over kyllingstykkene. Server med ris og raskt kokte grønne erter. Pynt med (vaskede) løvetannblad.
Søndag: Risotto (50 kroner for fire)
colourbox.com
Slik gjør du: Kok opp en liter kyllingbuljong. Finhakk en løk, stek den gyllen i 50 gram smør. Ha i 275 gram arborio-ris og hell over et glass eplejus eller en slant hvitvin. Kok opp til halvparten av væsken er borte, hell så over en øse buljong. Kok på svak-middels varme, rør hele tiden mens du har på mer buljong etter hvert som den koker inn i risen. Ha gjerne i oppskårede rester fra lørdagens kylling. Ikke gå fra komfyren! Når buljongen er brukt opp og risottoen er grøtaktig, rør inn 50 gram smør og en god neve revet parmesan.
Buon appetito!
*Oppskriftene er inspirert av Nigel Slaters «Real Fast Food» (Penguin 2006) og Livets kokkeskole.
Overlev uten penger
Spis søppel. Såkalt dumpster diving brer om seg i USA og Europa. Sjekk store søppelkasser bak matbutikker etter stengetid. Bruk nesen og sunn fornuft før måltidet inntas
Sank bær, nedfallsfrukt og spiselig ugress som løvetannblader og skvallerkål
Oppsøk matutdeling. For sosialarbeidere er denne brukererfaringen en ekstra bonus
Beredskap
Når lønning eller studielån er på konto, er det fristende å svi av hundrelappene på dyr pizza og ferdigmat. Gå isteden til en såkalt innvandrerbutikk (ingen stigmatiserende merkelapper her), eller vanlig lavprisbutikk. Kjøp et arsenal av •pasta, •potet, og en stor sekk •ris. Det gir karbohydratene hjernen trenger for å vokse. Men for å lage smakfulle retter trengs litt mer. Mangt et kjøkkenskap er fullt av gammel te og fancy marmelade som har stått urørt i måneder eller år. Kast det! Fyll hylla med:
• En flaske extra virgin olivenolje
• Rød- eller hvitvinseddik av billig merke
• Balsamico-eddik
• Maldon-salt
• En velfylt pepperkvern
• Et glass timian
• Et glass steinfri, svarte oliven
• Soyasaus
• Buljongterninger av kylling
• Stekeolje (raps, solsikke eller lignende)
• Hermetikk: Kikerter, soltørkede tomater, sardiner i olje
• Ekstra: Dijon-sennep, syltetøy, peanøttsmør, østerssaus
• Til kjøleskapet: egg, potet, sitron, parmesan-ost, meierismør, løk, hvitløk
Av dette kan du ekperimentere fram velsmakende og billig mat tilpasset akkurat din gane.
Flere saker
Arild Knutsen var blant dem som møtte opp for å demonstrere mot nedleggelser av rusinstitusjoner tidligere i år.
Hanna Skotheim
Konkurransen om rusbehandling: – Hele prosessen har vært en katastrofe
Korsangen er en ny metode for at innvandrere kan øve norsk. Søstrene Svitlana og Olena Badorna fra Ukraina er med.
Eivind Senneset
Nav bruker korsang for å gjøre innvandrere klare for arbeidslivet
Håkon Daniel Hansen-Sumstad (t.v.), Daniel Jan Swiderski, Jenny Mårnes Sandven og Madelen Søderberg Knudsen er snart ferdig utdannet barnevernspedagoger. De har fordypet seg i sosialt arbeid i skolen.
Solfrid Rød
Her skal studentene få øynene opp for å jobbe i skolen
Hanna Skotheim
Camille sprer juleglede til kolleger og klienter: – Vi jobber bedre hvis vi har det bra sammen
– FO-medlemmer i Virke-oppgjøret får mye etterbetalt til neste år, sier Ole Henrik Kråkenes i FO.
Skjalg Bøhmer Vold
Enige om lønna for høyskoler og ideelle barnevernsinstitusjoner
Hovedregelen er at du må ta ut hele ferien i løpet av kalenderåret.
Mats Løvstad
Hva kan du gjøre med feriedagene du har til overs ved nyttår?
Overlev uten penger
Spis søppel. Såkalt dumpster diving brer om seg i USA og Europa. Sjekk store søppelkasser bak matbutikker etter stengetid. Bruk nesen og sunn fornuft før måltidet inntas
Sank bær, nedfallsfrukt og spiselig ugress som løvetannblader og skvallerkål
Oppsøk matutdeling. For sosialarbeidere er denne brukererfaringen en ekstra bonus
Beredskap
Når lønning eller studielån er på konto, er det fristende å svi av hundrelappene på dyr pizza og ferdigmat. Gå isteden til en såkalt innvandrerbutikk (ingen stigmatiserende merkelapper her), eller vanlig lavprisbutikk. Kjøp et arsenal av •pasta, •potet, og en stor sekk •ris. Det gir karbohydratene hjernen trenger for å vokse. Men for å lage smakfulle retter trengs litt mer. Mangt et kjøkkenskap er fullt av gammel te og fancy marmelade som har stått urørt i måneder eller år. Kast det! Fyll hylla med:
• En flaske extra virgin olivenolje
• Rød- eller hvitvinseddik av billig merke
• Balsamico-eddik
• Maldon-salt
• En velfylt pepperkvern
• Et glass timian
• Et glass steinfri, svarte oliven
• Soyasaus
• Buljongterninger av kylling
• Stekeolje (raps, solsikke eller lignende)
• Hermetikk: Kikerter, soltørkede tomater, sardiner i olje
• Ekstra: Dijon-sennep, syltetøy, peanøttsmør, østerssaus
• Til kjøleskapet: egg, potet, sitron, parmesan-ost, meierismør, løk, hvitløk
Av dette kan du ekperimentere fram velsmakende og billig mat tilpasset akkurat din gane.