JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Marianne Solberg setter inn støtet for å rekruttere tillitsvalgte i 2019. I februar møtte hun tillitsvalgte fra Helse Vestfold og resten av helseforetakene.

Marianne Solberg setter inn støtet for å rekruttere tillitsvalgte i 2019. I februar møtte hun tillitsvalgte fra Helse Vestfold og resten av helseforetakene.

Eirik Dahl Viggen

Ond sirkel gir manko på tillitsvalgte

Folk har ikke tid til verv lenger. Det vil FO-nestleder Marianne Solberg gjøre noe med.
13.02.2019
10:48
10.04.2019 20:37

edv@lomedia.no

Underbemannet barnevern og psykiatri som krever alt av de ansatte som er igjen på jobben. Som tillitsvalgt uten frikjøp fra den daglige donten blir det å skulle forsvare klubbarbeid midt i arbeidstida litt kinkig.

– Turnoveren er for høy blant våre tillitsvalgte, sier FO-nestleder, Marianne Solberg.

– Hei Erna, hvorfor hører vi ikke noe fra deg?

– Halla, Nova-mann. Går bra?

Engasjerte tillitsvalgte lokalt er ifølge Marianne Solberg den viktigste grunnen mange har for å være medlem i Fellesorgansasjonen. Men skal du som tillitsvalgt ha tid til å være aktiv og nær medlemmene, trengs frikjøp. Det får du ikke før du har et visst antall medlemmer.

Mange sier fra seg vervet siden tiden ikke strekker til, medlemmer går over til større forbund med frikjøpte tillitsvalgte, som Fagforbundet, og sjansen for FO-frikjøp blir dermed enda mindre. Det hele kan beskrives som en ond sirkel.

Tillitsvalgte havner i tidsklemma

– Våre tillitsvalgte sier at det meste av tiden deres blir spist opp av møter satt opp av arbeidsgiver, sier Solberg.

Det er bare hovedavtalen i kommunene (KS-området) som har konkrete bestemmelser om dette (Hovedavtalen, C-delen paragraf 3-3):

«Hvis bedriftsstørrelse og oppdeling i større bedriftsenheter gjør det naturlig, kan det gjennom lokal avtale fastlegges annen representasjon og rett til hel permisjon for hovedtillitsvalgte, fellestillitsvalgte og konserntillitsvalgte som representerer et visst antall ansatte.»

Miriam fikser jobb til unge i NAVs blindsone

Simon øver vernepleie i Ghana

I alle andre hovedavtaler er det kun bestemmelser om at man skal finne løsninger som passer, men at det bør avtales.

Tillitsvalgte har ifølge KS-hovedavtalen rett til 12 dagers lønnet permisjon i løpet av året til å delta på møter sentralt og på distrikts- og fylkesnivå.

Bygger grunnmuren

2019 er LOs tillitsvalgtår. FO vil bruke anledningen til å sikre seg flere lokale tillitsvalgte. På sikt kan det bety at flere melder seg inn, og at sjansen for frikjøp i tråd med Hovedavtalen øker.

Samtidig rigges hovedkontoret i Oslo om for å øke kapasiteten til å støtte det lokale apparatet.

– Vi må i større grad spørre oss selv hvordan det å delta i en bestemt politisk høring er til støtte for våre tillitsvalgte, samtidig som vi markerer oss som profesjonsforbund. Mange er med nettopp fordi vi uttaler oss politisk og er synlige i samfunnsdebatten.

Lokalapparatet blir mer tilgjengelig på nett

Nettsidene til hver fylkesavdeling har til nå gitt svært ulik oversikt over lokale tillitsvalgte. Enkelte avdelinger har ikke hatt noe info på nett om hvem som representerer medlemmene ute på arbeidsplassene. Det hever terskelen for kontakt.

En slik pengeseddel har du ikke sett før. Dette er kvinnenes hundrelapp

4. februar fikk forbundet nye nettsider, der planen er at det skal bli lettere å finne fram til tillitsvalgte.

– Det er dét medlemmene lurer på. Hvem de kan kontakte lokalt for spørsmål og bistand, en person de kan ha tillit til.

Tillitsvalgte har også fått et eget verktøy på nett som gir oversikt over medlemmene i deres område. Det skal gjøre det lettere å skape engasjement rundt klubben.

Et verv i FO gir rikholdig erfaring

– Hva vil du si til en som har tenkt på å bli tillitsvalgt. Må man være en hardhaus med lang fartstid?

– Nei, all den kompetansen har vi i FO. Du får mye igjen, mye fellesskap og muligheten til å påvirke. Jeg var selv nyutdanna og hadde bare jobbet to uker da jeg ble tillitsvalgt på Brøholt behandlingssenter, sier vernepleieren.

– Jeg kunne ingenting, men fikk god støtte og skolering i FO Buskerud. Om du er litt usikker, har du en organisasjon i ryggen.

– Hele familien blir påvirket når et barn har en diagnose

Vervet gir erfaring og kunnskap som er helt annerledes enn du får i jobben ellers, reklamerer Solberg, med dypere innsikt i hva som skjer på arbeidsplassen.

På landsmøtet i november skal forbundet kåre Årets tillitsvalgt. Solberg vil gjerne ha aktuelle kandidater via FO-siden på Facebook.

13.02.2019
10:48
10.04.2019 20:37