JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
BYTTER KONTOR: Kulturminister Linda Hofstad Helleland (H) blir ny minister for barn og likestilling.

BYTTER KONTOR: Kulturminister Linda Hofstad Helleland (H) blir ny minister for barn og likestilling.

Jan-Erik Østlie

Høyreideolog blir minister for barn og likestilling

Linda Hofstad Helleland (H) skal lede markedsåpningen av barnevernet.
17.01.2018
11:29
17.01.2018 11:29

edv@lomedia.no

Linda Hofstad Helleland (40) er kjent som en brennende tilhenger av privatisering og konkurranseutsetting. I 2014 proklamerte hun at regjeringen «skal skvise så mye tannkrem ut av tuben at Ap ikke klarer å få puttet det tilbake.» Hun snakket om utskilling og privatisering av statlige virksomheter. Den gang gjaldt det NSB.

Utspillet plasserte Helleland blant Stortingets mer frittalende høyreideologer.

Helleland ville skrote fedrekvoten, ble likestillingsminister

Kvinnepolitisk leder i Høyre er blant vervene på Hellelands CV. I 2008 uttalte hun at kommunale monopoler i helsesektoren måtte brytes opp. Det skulle skje ved å åpne for mer privat innleie av sykepleiere og hjelpepleiere. Slik kan kvinnedominerte yrker få bedre lønnsutvikling og nærme seg likelønn, mente Helleland.

I 2010 sto hun i fremste rekke for å fjerne nybakte fedres rett til permisjon, den såkalte fedrekvoten. Kvoten var en mistillit til menn som omsorgspersoner, mente Helleland den gang. Hun har senere endret standpunkt.

«Jeg trodde faktisk vi hadde kommet lenger, og at fedre selv hadde et genuint ønske om å være mer hjemme sammen med barna sine», sa hun til Aftenposten 30. november 2017.

Aleris-direktør om regjeringserklæringen: – Velferdsstaten er alles eiendom

– Vi vokste opp med gærne fedre

Søndagsåpne butikker

Som kulturminister (2015-2018) administrerte Helleland debatten om søndagsåpne butikker. Hun valgte da en mer ideologisk tilbaketrukket rolle enn før ministerposten. Der stortingsrepresentant Helleland tidligere hadde ivret for full åpning, nøyde ministeren seg med å nedsette utvalg for å utrede. Utredningen skjedde i hard motbør fra fagbevegelsen og Næringslivets hovedorganisasjon NHO.

På kulturfeltet ble hun kjent som en minister med forståelse for kultur som næringsvirksomhet.

FO: – En politikk for å lappe feil og mangler heller enn å fjerne dem

Fagartikkel: Sosionomer viktig i psykiatrien

Privatisering av barnevernet

Regjeringen, som fra i dag består av Høyre, Frp og Venstre, presenterte i helgen sin politiske plattform. Særlig innen barnevernstiltak legges de opp til tettere samarbeid med private aktører. Også kommersielle selskaper. Kommunene skal få økt frihet til selv å velge tjenester uavhengig av om tiltaket er drevet offentlig, ideelt eller kommersielt.

Organisasjonen For velferdsstaten, som finansieres av FO og halve LO, tolker det som en storstilt markedsåpning for kommersielle selskaper inn i barnevernstjenestene. Helleland settes nå inn for å administrere det flere forbund og organisasjoner på venstresiden anser som en dyptgripende endring i velferdsstaten.

Trønder-Høyres stigende stjerne

Helleland kommer fra Klæbu utenfor Trondheim. Hun er gift med parlamentarisk leder for Høyre, Trond Helleland (54). Paret, som er bosatt i Drammen, har to barn sammen. Hun studerte medievitenskap, statsvitenskap og sosiologi ved NTNU i Trondheim (1998–2000), senere statsvitenskap ved Høgskolen i Molde (2005). Hun har flere kurs fra Handelshøyskolen BI. Av arbeidserfaring har hun vært servitør og pleieassistent.

Helleland kom inn i arbeidsutvalget i Sør-Trøndelag Unge Høyre i 1996. Allerede fem år senere møtte hun på Stortinget som vararepresentant for Sør-Trøndelag Høyre. Fra 2009 som stortingsrepresentant. I desember 2015 fikk klæbyggen plass i regjeringskollegiet.

Denne uken går Helleland over i et tyngre departement enn kultur, som kun rår over 14 milliarder kroner på statsbudsjettet. Som nyslått barneminister står Helleland ansvarlig for bruken av 48,5 milliarder kroner.

Kollegene våre sextrakasserer mer enn klientene

17.01.2018
11:29
17.01.2018 11:29