JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Erik Sandøy, direktør i Aleris Ungplan & BOI og styreleder i Aleris as mener SV kun er ute etter å få oppslag i media.

Erik Sandøy, direktør i Aleris Ungplan & BOI og styreleder i Aleris as mener SV kun er ute etter å få oppslag i media.

Eirik Dahl Viggen

Aleris-direktør: – SV feilinformerer bevisst om kommersiell omsorg

SV vil avslutte kommersielle omsorgstilbud til utviklingshemmede i Bergen. Begrunnelsen provoserer Aleris-direktør Erik Sandøy.
25.05.2018
15:13
21.08.2023 17:14

edv@lomedia.no

FO-profil, sosionom og mangeårig politiker for Hordaland SV, Oddny Miljeteig, krever at kommunen stanser oppdragene til to kommersielle selskaper. Begge selskapene, Aleris og Olivia Boenheten, leverer omsorgstilbud til utviklingshemmede på oppdrag fra Bergen kommune.

FAGARTIKKEL: Lærer å takle stress under soning

Bergen kommune har kuttet 60 stillinger i tjenester og tiltak for utviklingshemmende, påpeker Miljeteig i et intervju med Bergens Tidende torsdag denne uka. 50 av stillingene er nedbemannet i kommunale bofellesskap.

– Å kutte så mange stillinger, samtidig som en har kommersielle tjenesteleverandører inne, mener jeg er uetisk for et byråd som påberoper seg mer nestekjærlighet enn profittomsyn, sier Miljeteig til BT.

Oddny Miljeteig, SV, krever forbud mot utbytte fra kommersielle velferdstjenester.

Oddny Miljeteig, SV, krever forbud mot utbytte fra kommersielle velferdstjenester.

Sissel M. Rasmussen

Oddny Miljeteig er SVs gruppeleder i Bergen bystyre. Med støtte fra SV-leder Audun Lysbakken anklager hun selskapene for å ta ut profitt. Dette er penger som burde blitt brukt på tjenesten, argumenterer de. SV bruker eksemplene fra Bergen for å kreve et forbud for velferdsselskapene mot å ta ut utbytte.

Aleris-direktør: SV burde visst bedre

Erik Sandøy er direktør for Aleris Ungplan & BOI as. Selskapet har et par tusen ansatte i Norge og leverer tjenester innen barnevern og omsorg for utviklingshemmede.

– Jeg har veldig lite problemer med at SV i sitt partiprogram er imot profitt på velferd. Men det er utrolig at de greier å komme med feil påstander gang på gang på gang, sier Sandøy på telefon med Fontene.

– SV har lest dokumentasjonen. Regnskapene våre er åpent tilgjengelige. Vi tar ikke ut utbytte. Men SV lykkes med å få oppslag på dette. Det er del av systematikken de har om å feilinformere. SV er ikke etterrettelige. Min beskjed til dem er å slutte med det, sier Sandøy.

Fanny Duckerts råd til barnevernet: – Svar på kritikk

Mimmi Kvisvik: – Et tilfredsstillende resultat i staten

SV: Aleris bruker forvirringsteknikk

Skyldes utfallet mot kommersielle selskaper et behov for å markere seg politisk, ikke reelle forhold?

SVs gruppeleder i Bergen, Oddny Irene Miljeteig svarer Fontene per e-post:

– Aleris bruker her en velkjent forvirringsteknikk for å rote debatten til. De store norske velferdskonsernene tar ut profitt på svært kreative måter. Det kan for eksempel være snakk om internfakturering, salg av eiendom, eller realisering av profitt ved salg av bedriften, sier Miljeteig.

Selger omsorg for 2 milliarder kroner

Aleris etablerte seg i Norge for 13 år siden. I 2016 solgte de tjenester til stat og kommuner for nesten to milliarder kroner. Eller 1.948.329.000 kroner for å være nøyaktig. Resultatet var på 107 millioner kroner. De er Norges største velferdsselskap.

Ifølge regnskapene tilgjengelig i Brønnøysundregisteret og i åpne bedriftsbaser på nett, har Aleris Ungplan & BOI ikke tatt ut utbytte disse 13 årene.

I 2006-2009 overførte selskapet til sammen 70 millioner kroner til eget konsern. Direktør Erik Sandøy understreket den gang til Fontene at dette konsernbidraget ikke blir brukt til annen virksomhet enn barneverntjenester.

– Konsernbidraget blir alltid tilbakeført selskapet, sier Sandøy til Fontene.

Ansatt i barnevernet som saksøkte arbeidsgiver for trakassering tapte rettsaken

Innspillet fra Aleris gjør at et helt enkelt faktum blir dekket over, ifølge Oddny Miljeteig.

– Penger som skulle gått til pass av barn, stell av eldre, beskyttelse av barnevernsbarn, forsvinner. De går ut av de kommersielle selskapene. Vi må sørge for at pengene går dit de skal. Til menneskene som velferden handler om. Velferd skal tjene folk, ikke penger, sier Miljeteig.

– SV diskrediterer arbeidstakerne

– Det er lett for SV å se at vi ikke gjør det de påstår, sier Erik Sandøy.

– Med slike utspill diskrediterer de tusenvis av arbeidsplasser. SV burde heller fokusere på innhold og kvalitet i de tjenestene vi og andre leverer til brukerne. Hadde det vært en sammenheng mellom kommersiell drift og lav kvalitet, hadde SV hatt et poeng, men slik er det ikke. Det som står igjen for SV da er å opprettholde myten om at private kommersielle aktører er rene profittmaskiner.

Miljeteig svarer:

– Nettopp ut av respekt for den glimrende jobben det dyktige fagpersonalet i barnevernbedrifter, barnehager og sykehjem gjør, må vi forhindre at ressursene disse fagpersonene fortjener forsvinner ut av velferden. De skal ha råd til å gjøre en skikkelig jobb, sier Miljeteig.

Erik Sandøy understreker at Aleris som seriøs arbeidsgiver i privat sektor, er nødt til å ha en viss profittmargin for å sikre stabile arbeidsplasser og kompetansemiljøer, også i tider med synkende oppdrag og de strenge kravene til prissetting som stat og kommuner opererer med i anbudsrundene.

Maria og Kai Morten bor og jobber sammen 114 døgn i året

25.05.2018
15:13
21.08.2023 17:14