KONTROLL: Barnevernsleder i Karmøy kommune, Jakob Bråtå,  sier de nå jobber helt annerledes med å få oversikt over tvangsbruk mot barna, og han mener det som skjedde med Glassjenta ville blitt fanget opp i dag.

KONTROLL: Barnevernsleder i Karmøy kommune, Jakob Bråtå, sier de nå jobber helt annerledes med å få oversikt over tvangsbruk mot barna, og han mener det som skjedde med Glassjenta ville blitt fanget opp i dag.

Kristian Jacobsen

Barnevernet på Idas hjemsted:

– Må ha stålkontroll på tvangsbruk

Barnevernet i Karmøy har fått mye oppmerksomhet i kjølvannet av Glassjenta. Nå sier barnevernsleder Jakob Bråtå at de har en helt annen oversikt over tvangsbruk enn tidligere.
10.02.2017
16:26
10.02.2017 16:26

hans.henrik@lomedia.no

Historien om «Ida» som blir fortalt i Stavanger Aftenblads fortelling om Glassjenta starter på Karmøy. Det var barnevernet der som tok en begrunnet avgjørelse om at «Ida» skulle få det bedre hvis det offentlige tok over omsorgen av henne.

Les også: Glassjenta har begynt å endre barnevernet

Barnevernleder Jakob Bråtå begynte i sin stilling etter at Idas sak var igangsatt, men han har jobbet ekstremt mye med saken siden han begynte i jobben sin i 2015.

Betydelig belastning

I dag er han tydelig på at de har lært mye av saken, men at det også for en del av de ansatte har vært en betydelig belastning å være involvert i saken om Glassjenta.

– Det er mange som misforstår hvor stor del av ansvaret barnevernet i Karmøy har i denne saken, og da kommer det kanskje vel mange spørsmål og kritikk mot de som jobber her. Og det kan selvfølgelig være belastende. For min egen del så vil jeg ikke si at har stresset meg, men både for de rundt oss og for de som er i kontakt med barnevernet her, så har dette påvirket dem, sier Bråtå.

Les også: Hva kan barnevernet lære av Glassjenta?

Fredag følger han høringen om Glassjenta på streaming, men han har levd med saken helt siden han begynte i jobben sin.

– Stolt over jobben som er gjort

– Jeg er stolt over det vi har gjort i etterkant av publiseringen, og stolt over at vi fortsatt bidrar til hvordan barnevernet må endre seg for å unngå at noe slikt skjer igjen, sier Bråtå til Fontene.

Han forteller at det for ham selv og kollegene var klart at dette var en sak, som når den kom, ville få oppmerksomhet, men omfanget klarte han ikke å forutse.

– Vi hadde jo samtaler med rådmann og politisk ledelse i kommunen, men det var vel ingen av oss som klarte å se hvor stort dette kom til å bli, sier Bråtå.

Les også: Finnes ikke samlede tvangstall

I det året som har gått siden saken ble publisert har Jakob Bråtå og andre representanter deltatt i et utall høringer og debatter om hva som gikk galt i saken. Noe journalist Thomas Ergo også bemerket i sitt foredrag under fredagens høring.

– Må ha stålkontroll

Ergo fortalte om et tilfelle der Jakob Bråtå sa at han ikke hadde noen oversikt over hvor mange ganger det ble brukt tvang mot «Ida». Ergo påpekte at barnevernet i Karmøy hadde fått kopi hver eneste tvangsprotokoll, og enkelt kunne skaffet seg den oversikten.

– Har barnevernet i Karmøy oversikt over tvangsbruk mot de barna dere har ansvar for i dag?

– Vi har en helt annen praksis på dette i dag. Selvfølgelig skulle jeg blitt varslet om omfanget av tvangsbruken, og i dag så har vi regler som skal sikre at det skjer. Dette skal vi ha stålkontroll på, sier Bråtå.

Les også: Eksperter advarer mot klasseblindt barnevern

Les også: Barnevernet i Kongsberg reduserte akuttplasseringer med 90 prosent

Les også: – Barnevern er altfor krevende til at det holder med treårig utdannelse

10.02.2017
16:26
10.02.2017 16:26