JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Ny avlastningsbolig på Furutun

– Jeg holder fast ved at dette er en gigantinstitusjon. Vi frykter at andre kommuner vil herme etter Fredrikstad

NFU-leder Tom Tvedt frykter at flere kommuner vil dra på studietur til Furutun i Fredrikstad. Nå vil han vite om FO har endret syn på hvor store boliger som skal bygges.
NFU-leder Tom Tvedt vil vite om FO sentralt er enige med sine hovedtillitsvalgte i Fredriksatad, som støttet en flytting til Furutun.

NFU-leder Tom Tvedt vil vite om FO sentralt er enige med sine hovedtillitsvalgte i Fredriksatad, som støttet en flytting til Furutun.

Anita Arntzen

simen@lomedia.no

Saken om Furutun har skapt høylytt debatt de siste ukene. 75 fagfolk, brukerorganisasjoner og politikere har skrevet under et opprop mot det de kaller en sentralinstitusjon.

Men fredag ga altså politikerne i Fredrikstad grønt lys til å samle to av de største avlastningsboligene sammen i bygget på Furutun, som kommunen kjøpte for snart fire år siden. Vedtaket gikk riktig nok ikke like langt som administrasjonen foreslo.

– Dette er den løsningen vi og de ansatte ønsker. Nå vil fortsatt Begby avlastning bli værende der de er i dag, og det er en bedre løsning enn administrasjonen innstilte på, sa Ole Martin Kolberg, hovedtillitsvalgt i Fredrikstad kommune, til Fontene torsdag.

Han sa samtidig at han har fått flere meldinger fra ansatte som var fornøyde med vedtaket.

Frykter studieturer til Fredrikstad

Tom Tvedt, leder Norsk forbund for utviklingshemmede (NFU), er en av dem som har skrevet under på oppropet mot Furutun.

– Det skremmer oss at kommunen vil etablere en gigantavlastning. Dette viser at kommunen vil spare penger på bekostning av barn med funksjonsnedsettelser. Forskningen på feltet er klar: store enheter gir verken bedre arbeidsmiljø eller fagmiljø, sa Tvedt til Fontene før avgjørelsen i bystyret.

– Dersom Tvedt mener dette er en gigantinstitusjon, tenker jeg at han ikke har forstått hvordan vi i kommunen ønsker å utvikle bygget Furutun. I denne saken mener kommunen at vi vil få et bedre tilbud til de som skal bruke bygget enn vi har i dag, svarte Janka Holstad, direktør for helse og velferd i Fredrikstad.

Nå er Tvedt skuffet over at det politiske flertallet i Fredrikstad har vedtatt å bygge avlastningssenter på Furutun, selv om det ikke blir like stort som det i utgangspunktet var foreslått.

– Jeg holder fast ved at dette er en gigantinstitusjon. Vi frykter at andre kommuner vil herme etter Fredrikstad. Som tidligere ordfører og fylkesordfører vet jeg at kommuner drar på studietur til de som har «lykkes», sier Tvedt.

Utfordrer FO

Han sier at han kan skjønne hvorfor de ansatte har støttet Furutun-planene.

– De har tydeligvis dårlige arbeidsforhold og fasiliteter i dag, og de slåss sin kamp. Men det er ikke det vi snakker om her, det handler om familiene og ungene – det er først og fremst de som må ivaretas. Vi mener at denne institusjonen er for stor, sier Tvedt.

Fredrikstad kommune hevder at flere pårørende har vært positive til å samle avlastningene på Furutun. Direktør for helse og velferd i kommunen, Janka Holstad, sa til Fontene at de opplever at mange pårørende heier på Furutun på bakrommet, men ikke tør å uttale seg i saken fordi de er medlem av en organisasjon som fronter nei-siden.

– Hva tenker du om at pårørende ikke tør å si at de støtter saken?

– Hvis du har et dårlig tilbud i dag, og det eneste du får tilbud om er Furutun, er det ikke vanskelig å ha forståelse for at de støtter Furutun. Jeg syns det er trist hvis noen ikke tør å uttale seg, sånn kan vi ikke ha det i et demokrati. Også i NFU har vi medlemmer med ulike standpunkter, men både konvensjonene og forskningen er entydig: Barn skal vokse opp i familie eller i en mest mulig familielik situasjon, sier Tvedt.

Han lurer på hva FO og Fagforbundet sentralt mener om at kommuner bygger store avlastningsboliger.

– Jeg kommer til å utfordre de på om de tenker likt som Fredrikstad kommune og FO og Fagforbundet i Fredrikstad. Da er det plutselig snakk om nasjonal politikk, og da må vi være på vakt, sier Tvedt.

 FO: – Vi ønsker ikke store bofellesskap

Marit Selfors Isaksen i FOs politiske ledelse sier at forbundet er helt på linje med NFU. FO ønsker ikke institusjoner og store bofellesskap i tjenester for utviklingshemmede.

– Det er vår overordnede politikk, og der kommer vi ikke til å endre oss. I denne saken har FO lokalt tatt et standpunkt der de vektlegger en del andre hensyn, og det har vi respekt for, sier Isaksen.

Hanna Skotheim

– Støtter FO synet til FO Fredrikstad i Furutun-saken?

– Vi har respekt for det standpunktet vår lokale tillitsvalgt falt ned på. De lokale tillitsvalgtes viktigste jobb er å ivareta medlemmenes interesser, blant annet ansattes arbeidsforhold. Som lokal tillitsvalgt står du ikke fritt til å velge mellom hva som helst, og du er nødt til å ta hensyn til det du rår over i hver enkelt sak, sier FO-nestlederen.

– Har FO sentralt engasjert seg i saken?

– Vi har hatt kontakt med vår tillitsvalgt og Fagforbundet sentralt, men ikke noe utover det, sier hun.

Isaksen mener det er svært viktig at ansatte blir hørt i saker hvor det er snakk om organisering av arbeidsplassen og tjenesten.

– De sitter på kompetanse og vet hva slags faglig tilbud det må være. De må bli lyttet til i prosessen, i likhet med brukerne, for at man skal lykkes. Det er trist å lese at ansatte ikke tør å uttale seg, sier hun.