Profilen
Utforsker mørke kroker på nettet
Erlend Angelo
Barnevernet får hard medfart i sosiale medier. Er det medborgerskap, kritikk eller hets?
fontene@lomedia.no
erlend.angelo@lomedia.no
Edda Stang hadde ikke tenkt å ta doktorgrad. Men utlysningen av doktorgradsstipendene ved Høgskolen i Oslao og Akershus (HiOA) appellerte så sterkt at hun bare måtte søke.
– Hadde jeg ikke fått napp da, ville jeg nok blitt i Bufdir (Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet). Jeg jobbet med forskning og utvikling og trivdes svært godt, sier Edda Stang.
Støtter i ensomheten
Nå er hun en av mange doktorgradsstipendiater ved HiOA som nyter en selvstendig og spennende arbeidshverdag som en mellomting mellom student og ansatt. Stipendiatene utgjør et slags kollegium som støtter hverandre i en verden hvor alle sitter alene med sitt prosjekt.
Masteroppgaven i sosiologi var en analyse av medias framstilling av barnevernet. Hun fant mye kritikk og negative holdninger til barnevernet. Samtidig er mediebildet mye mer variert enn mange har inntrykk av, mener Edda Stang.
– Media skrev fra flere synsvinkler. Men når det kommer kritikk, går barnevernet lett i forsvar, sier hun.
Urettferdig kritikk
Før hun tok sosiologi jobbet hun fem år på et barnevernskontor i Oslo Øst. Hun har selv følt på urettferdigheten når avisene skrev kritisk om barnevernet.
Hun ønsker seg at utdanningen til barnevern tar opp barnevernets forhold til media.
– Gjør du selv det når du underviser?
– Jeg har ikke undervist så mye ennå, men hvis jeg får fortsette med undervisning etter doktorgraden, vil jeg undervise om både massemedier og sosiale medier, lover hun.
Fikk praksissjokk
Edda Stang er blant dem som snublet inn i et praksissjokk som nybakt barnevernspedagog. Hun var familiært belastet i retning sosialt arbeid med en mor som var sosionom og en far som var psykiater. Relasjonsarbeid var noe hun kunne bli god på, tenkte hun. Men hverdagen i barnevernet ble en tøff opplevelse.
– Alle var nye, og det var utrolig mange utskiftinger. Jeg opplevde det ubehagelig å måtte finne ut av tingene selv. Vi ringte til Barne- og familieetaten i Oslo for å sikre oss at vi gjorde det rette. Jeg hadde nok hatt glede av en lengre utdannelse før jeg kom ut i første linjen, samtidig trivdes jeg godt med arbeidet og hadde gode kolleger.
Nett-trusler skremmer
Barnevernsleder Ann-Edny Johannessen, som har 20 års erfaring fra barnevernet, fortalte nylig til Dagbladet om trusler via Facebok. Hun ville ikke jobbet i barnevernet i dag hvis hun hadde små barn, sier hun til Dagbladet. Over 100 barnevernsledere forteller lignende historier til avisa.
Til høsten skal Edda Stang levere doktorarbeidet om barnevernet i åpne sosiale medier, som blogger, Twitter og Facebook. Mange blir overrasket over at Stang ikke tar de barnevernansattes perspektiv i doktorarbeidet, men er opptatt av hva slags ytringer hun leser.
Det som interesserer henne er om ytringene om barnevernet i sosiale medier kan ses på som utøvelse av medborgerskap og hvilke forståelser av barnevernet som uttrykkes på åpne sosiale mediearenaer.
Ikke all kritikk er hets
– Det er ikke nett-trollene som styrer debatten, og jeg vil ikke avskrive all kritikk på sosiale medier som netthets. Vi må se på hva kritikken handler om. En del av kritikerne ønsker å delta i samfunnsdebatten og påvirke, sier Edda Stang.
Om et halvt års tid, når hun skal disputere, kan hun lette mer på lokket.
– Jeg ser fram til disputasen med skrekkblandet fryd. Jeg kommer til å grue meg noe helt sinnssykt, men jeg vil som alle andre være ekstremt godt forberedt. Mange beskriver den dagen som en stor opptur. Endelig er det min tur, liksom.
Edda Stang
Stilling: Phd-stipendiat ved Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA), 25 prosent pliktarbeid som blant annet er undervisning
Aktuell med: I avslutningsfasen med doktoravhandling om barnevernet i sosiale medier
Edda Stang
Stilling: Phd-stipendiat ved Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA), 25 prosent pliktarbeid som blant annet er undervisning
Aktuell med: I avslutningsfasen med doktoravhandling om barnevernet i sosiale medier