JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Disputas

Samita Wilson

20.06.2023
20.06.2023 12:19

Samita Wilson disputerte ved Universitetet i Stavanger i desember 2022 med avhandlingen «Lived experiences of children from Pakistani backgrounds with Child Protection Services in Norway: An interpretative phenomenological analysis study».

Avhandlingen har to hovedmål: Å forstå hvordan barn opplever barnevernet internasjonalt og å undersøke erfaringene til barn med innvandrerbakgrunn som har erfaring med barnevernet i Norge.

Privat

Bakgrunnen for studien er en bekymring for at selv om barn med innvandrerbakgrunn er overrepresentert i barnevernet, mangler det forskning på hvordan de opplever hjelpen de får. Wilson tar også utgangspunkt i mangelen på kulturell kompetanse i barnevernet i et stadig mer multikulturelt Norge.

Avhandlingen er basert på analyse av tidligere artikler og intervjuer med barn av pakistanske foreldre. Respondentene, som var mellom 13 og 19 år, hadde alle mottatt tiltak fra barnevernet på grunn av omsorgssvikt og/eller overgrep.

Avhandlingen viser at barna opplever maktkamp både med familien og med barnevernet. Wilson beskriver maktrelasjoner som et komplekst fenomen på en skala fra dominans til empowerment. Hvor på skalaen barna plasserer seg avhenger av alder, kjønn, familiens normer, hvordan de oppfatter seg selv i forhold til den norske majoriteten og hvordan de oppfatter at andre ser på dem.

Studien bidrar til ny kunnskap om hvordan barn opplever møtet med barnevernet, som igjen kan brukes til å utvikle tjenester og utdanne barnevernsansatte. Barnevern handler ikke bare om å skape trygge kjernefamilier som barn kan vokse opp i, men også om å utvikle samfunn og kultur slik at alle barn får like muligheter og samme beskyttelse, skriver Wilson.

Epostadresse: samita.wilson@ntnu.no

20.06.2023
20.06.2023 12:19