JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Det er uforståelig for meg at mediene ikke skal få tilgang til fylkesnemndene, skriver Renate Egebakken i dette innlegget.

Det er uforståelig for meg at mediene ikke skal få tilgang til fylkesnemndene, skriver Renate Egebakken i dette innlegget.

Helge Skodvin

Jeg er barnevernsmamma og jeg ønsker åpenhet

DEBATT: Barnevernet har mye makt, og media bør få tilgang til fylkesnemndene.
12.05.2021
07:35
12.05.2021 20:28

Dette er et debattinnlegg. Det gir uttrykk for skribentens meninger. Du kan sende inn kronikker og debattinnlegg til Fontene her.

Barnets beste må gå foran hensynet til allmennhetens innsyn i spørsmål om medias innsyn i saker med barn, skriver Forandringsfabrikken i et debattinnlegg. Åpnes det for større innsyn i nemndsaker kan det skade barns liv og hindre at barn får nyttig hjelp, mener de. Et argument er at behandling i nemnda oppleves skummelt nok i dag, og at det vil bli enda vanskeligere for barn å snakke trygt og fritt dersom det åpnes for at mediene dekker saken.

Jeg er barnevernsmamma, og jeg ønsker åpenhet. Barn som ikke er part i saken (under 15 år) uttaler seg før saken kommer opp. Dermed får barnet snakke trygt og godt. Barna får de trygge og kjærlige rammene de ønsker. Når ungdommen er 15 og part i saken, bør det jo være til alles beste om saken belyses av media. Glassjenta Ida var en foregangsjente. Det er uforståelig for meg at mediene ikke skal få tilgang. Det kan legges føringer på dekningen for å skåne barn og foreldre. Er det en overgrepssak, så holder det at det står det, det trengs ikke detaljer. Det er ikke i noens interesse at familien blir totalt blottlagt. Når vi foreldre blir fratatt omsorgen er det heller ikke i hovedsak vold og overgrep som står øverst på lista over saker som blir fremlagt for fylkesnemnda.

Vi håper Stortinget bidrar til et åpnere barnevern

Barnevernet har i flere tiår fått være sin egen lille stat i staten med makt som går ut over både barn og foreldre. Hvem er det som ikke ønsker at det skal være åpenhet? Er det virkelig disse ungdommene eller er det barnevernet? Det er jo ofte en grunn til en ikke vil ha ting i media, for eksempel når det er store feil som står i fare for å lage store sprekker.

Håper flere foreldre tar seg tid til å si noen ord om dette. For åpenhet er det viktigste middelet vi har.

12.05.2021
07:35
12.05.2021 20:28