JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Lønnsoppgjøret for kommuneansatte:

Minst 26.300 kroner mer til nyansatte i kommunene

Har du mastergrad og 16 års ansiennitet, er du garantert 42.000 kroner i lønnsøkning. – Dette er en tydelig uttelling for kompetanse og ansvar, sier FO-leder Mimmi Kvisvik.
– Dette er en tydelig uttelling for kompetanse og ansvar, sier FO-leder Mimmi Kvisvik, her fra oppstart av forhandlingene.

– Dette er en tydelig uttelling for kompetanse og ansvar, sier FO-leder Mimmi Kvisvik, her fra oppstart av forhandlingene.

Hanna Skotheim

solfrid.rod@lomedia.no

Arbeidsgiverorganisasjonen KS og de fire forhandlingssammenslutningene i LO, Unio, YS og Akademikerne ble lørdag kveld enige om en forhandlingsløsning i mellomoppgjøret for kommunesektoren.

FO og LO gikk inn i oppgjøret med kav om et bedre oppgjør enn industrien for å ta igjen etterslepet fra de siste lønnsoppgjørene.

Mens ramma i LO/NHO-oppgjøret endte på 5,2, ble partene i kommuneoppgjøret enige om 5,4.

Nyansatte sosialarbeidere i kommunene får minst 26.300 kroner i lønnsøkning. Har du mastergrad og 16 års ansiennitet, er du garantert 42.000.

– Et kompetanseoppgjør

For FO var det også i dette lønnsoppgjøret viktig å gi medlemmene uttelling for kompetanse og ansvar.

– Det er ingen tvil om at dette er et kompetanseoppgjør, sier forbundsleder Mimmi Kvisvik lørdag kveld.

Hun har representert forbundet i forhandlingsutvalget til LO Kommune. 

Hun kaller resultatet en seier for hele forhandlingsmodellen, og er svært fornøyd med at alle sammenslutningene kom i mål. I tillegg viser resultatet at den mye omdiskuterte frontfagsmodellen, der industrien setter standard, ikke er til hinder for å løfte grupper som har sakket akterut, påpeker Kvisvik.

– Er det noe du ikke er fornøyd med?

– Jeg kunne ønsket meg mer på likelønn, men i år var det viktig å løfte de lavest lønte, fastslår Kvisvik. Og forklarer:

– Blant de kommuneansatte som tjener minst er det flest menn. Derfor gir årets oppgjør en dårligere likelønnsprofil enn om vi hadde løftet grupper med fagbrev og oppover. Men i dyrtid må alle bidra til de som tjener minst får litt mer.

– Løftet hele laget

Mette Nord, leder i Fagforbundet og LO kommune, sier i en pressemelding at hun er veldig fornøyd med at hele laget i kommunesektoren får økt reallønn.

– Vi hadde satt oss som mål at arbeidstakerne med lave inntekter skulle komme bra ut. Det er de som sliter mest med økte priser og bekymringer for egen økonomi. Det har vi greid. Vi har sikret lavtlønnede tillegg på linje med privat sektor. LO Kommune hadde likevel ønsket en enda tydeligere lavlønnsprofil i kommuneoppgjøret, men dette var så langt vi greide å komme, sier Nord.

Hun legger også vekt på at oppgjøret har en god likelønnsprofil, noe som betyr at det blir et mindre lønnsgap mellom kvinner og menn.

31.000 mer til alle i staten: – Et historisk høyt kronetillegg

KS: – Strukket oss langt

Også KS er fornøyde med forhandlingsløsningen.

– For KS har det vært viktig å finne balansen mellom kommunesektorens behov for å rekruttere og beholde ansatte med kompetanse, og et oppgjør som sektoren har økonomisk evne til å bære. Jeg er glad for at vi har fått til dette løftet for kommunesektoren sammen, sier Tor Arne Gangsø, direktør for arbeidsliv, i en pressemelding.

Han påpeker at både staten, sykehusene og industrien hatt høyere lønnsvekst enn kommunesektoren de siste tre årene.

– Derfor har KS i år strukket seg langt for å ta igjen noe av dette. Vi er glade for at vi klarte å komme fram til et resultat over frontfagsramma, som gir reallønnsvekst for alle grupper. Løsningen er innenfor frontfagsmodellen, og viser at den fungerer over tid, sier Gangsø.

KS-oppgjøret er Norges største tariffoppgjør, og LO Kommune er den største forhandlingssammenslutningen i KS-området. LO Kommune og representerer 190.000 arbeidstakere i kommunal sektor og består av disse forbundene: Fagforbundet, Fellesorganisasjonen (FO), EL og IT Forbundet, Creo, Skolenes landsforbund og Norsk Sjøoffisersforbund.

Oslo er et eget tariffområde og forhandler for seg selv. Der fortsetter forhandlingene i morgen.