FO har plassert streikedokker rundt i Bergen sentrum.

FO har plassert streikedokker rundt i Bergen sentrum.

Privat

Mimmi får ikke reist til Bergen for å møte de streikende. Nå har hun fått en stand-in

FO Vestland-leder Grethe Kvist har snekret og hamret for harde livet i helga. Nå har hun laget streikedokker av FO-toppene.
26.01.2021
10:31
26.01.2021 10:37

simen@lomedia.no

Med regnet piskende mot ansiktet og en streikeplakat i hånda, står hun der. Stripset fast til en takrenne i Bergen sentrum. En påminnelse om at sosionomer, barnevernspedagoger og vernepleiere ikke har tenkt å gi seg.

Streiken i private omsorgsvirksomheter har vart i snart to uker. De vil ha høyere lønn. Lønnsforskjellene mellom sykepleiere og andre med like lang utdanning kan være opp mot 100.000 kroner i året.

Flere tatt ut i streik. Reagerer på lønnsforskjeller på opp mot 100.000 kroner

– Jeg ville normalt sett reist til Bergen og andre steder vi har medlemmer i streik og møtt de streikende. For oss som fagforening står tariffavtaler i en særstilling som det viktigste vi driver med, og streik er det ytterste kampmiddelet. Når noen gjør en jobb for medlemmene våre og for oss, skal de oppleve at de får støtte, sier FO-leder Mimmi Kvisvik på telefon fra hjemmekontoret sitt på Notodden.

Mimmi Kvisvik og de andre i ledelsen i FO fikk ikke vært med på streikemarkeringen i Bergen i går, men dokkene tok deres plass.

Mimmi Kvisvik og de andre i ledelsen i FO fikk ikke vært med på streikemarkeringen i Bergen i går, men dokkene tok deres plass.

Privat

– Derfor er det utrolig godt å vite at jeg har fått en stand-in i Bergen. NHO får en påminnelse 24 timer i døgnet om at vi er i streik og hva som er streikegrunnlaget vårt. Jeg håper dette bidrar til å få informasjonen ut. I en streik er det viktig å ha opinionens backing.

– Opplever du at dere har folket med dere?

– Ja, jeg har ikke sett ufordelaktige omtaler av streiken noen steder, svarer Kvisvik.

Verksted i kjelleren

Men hvordan havnet egentlig en dokke med FO-lederens ansikt opp i Bergen sentrum? Det kan hun takke Grethe Kvist for. Lederen av FO Vestland fant ut at de trengte flere hoder for å få litt blest rundt streiken. Hun tok hammer og sag i egne hender, rigget seg til i kjelleren sammen med mannen sin og startet produksjon av streikedokker. Noen planker ble til armer og bein, og et laminert bilde av FO-lederen ble ansikt. Streikevest har hun også fått på seg.

– Jeg så at det ble gjort noe lignende i Trondheim tidligere og tenkte at dette må vi også få til, sier den nevenyttige regionslederen.

Fylkesleder i FO Vestland tror streikedokkene kan gi mer oppmerksomhet til streiken i private omsorgsvirksomheter.

Fylkesleder i FO Vestland tror streikedokkene kan gi mer oppmerksomhet til streiken i private omsorgsvirksomheter.

Privat

Savner lukten av vafler

I Bergen er kun fem FO-medlemmer tatt ut i streik. Det gjør det vanskelig å synes i bybildet.

– Det er litt mangel på trykk og tilstedeværelse. Vanligvis får vi besøk fra Oslo og andre steder i fylket, men på grunn av korona blir ikke det noe av i år, sier hun.

I helgen har produksjonen av streikedokker gått for fullt. I går var en stand-in for LO-lederen og flere FO-topper å se på streikemarkering i byen.

Flere fra FO-ledelsen har fått en stand-in i Bergen. De skal synes i bybildet så lenge streiken pågår.

Flere fra FO-ledelsen har fått en stand-in i Bergen. De skal synes i bybildet så lenge streiken pågår.

Privat

Så lenge streiken pågår skal dokkene stå stripset fast rundt i Bergen sentrum.

– Har de streikende følt seg alene?

– Vi passer på at en av oss på FO-kontoret er på plass noen timer hver dag. De streikende har fått en bålpanne og har følt seg greit ivaretatt, tror jeg.

– Hvordan er det å streike i koronatid?

– Det er veldig trist. Vanligvis står vi tett i tett og gir hverandre en klem, vi kjøper pizza som sendes rundt. Det pleier å lukte vaffel av oss når vi streiker, men det er det dårlig med nå.

Viktig streik for FO

For FO er streiken viktig, selv om det kun er åtte medlemmer som er tatt ut i streik så langt. Fagforbundet, det største LO-forbundet, har tatt ut

– Det er ikke mange medlemmer som er tatt ut i streik. Hvor viktig er denne streiken for FO?

– For oss er ikke dette en kjempestor streik, men den er veldig viktig prinsipielt. Det handler om store lønnsforskjeller mellom ansatte, med samme utdanningsnivå, på samme tariffområde (NHO). Det er verken rettferdig eller rimelig. Det er for stor lønnsforskjell mellom ansatte i privat og offentlig sektor, og mellom sykepleiere og andre grupper med like lang utdanning i dette tariffområdet, sier Kvisvik.

– Må tilpasse seg bedriftenes inntekter

NHO har ikke kommet FO og Fagforbundet i møte på kravet om å heve minstelønna til andre høyskolegrupper opp til sykepleiernes nivå.

– Lønnskravene må være tilpasset frontfagsoppgjøret og bedriftenes inntekter som delvis er bundet av lengre kontrakter med offentlige oppdragsgivere. På lengre sikt kan det være nyttig å se på forholdet mellom lønnsnivået for sykepleiere og andre med tilsvarende lang utdanning. Da må flere forhold vektlegges som for eksempel realkompetanse og en konkurransedyktig lønnsstruktur, sa Nina Melsom, direktør for arbeidsliv i NHO, til Fontene da streiken ble trappet opp for halvannen uke siden.

26.01.2021
10:31
26.01.2021 10:37