JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Lønnsoppgjøret 2023

LO-sjefen vil ha høyere lønn til ansatte i kommunene

Peggy Hessen Følsvik ønsker at LO skal kreve et ekstra lønnsløft til de ansatte i landets kommuner i vårens lønnsoppgjør.
– De tre siste årene har de kommunalt ansatte tapt terreng i forhold til privat sektor. Derfor må de få et ekstra løft i år, mener LO-leder Peggy Hessen Følsvik.

– De tre siste årene har de kommunalt ansatte tapt terreng i forhold til privat sektor. Derfor må de få et ekstra løft i år, mener LO-leder Peggy Hessen Følsvik.

Werner Juvik/Fagforbundet

per.flakstad@fagbladet.no

I et intervju med VG sier hun at det kan ikke være sånn at ansatte i privat sektor drar ifra lønnsmessig år etter år.

Følsvik mener det øker ulikheten i samfunnet, og undergraver frontfagsmodellen, som er den norske måten å forhandle lønn på.

LES OGSÅ: Vernepleier Marte var en av lønnstaperne i fjor: – Jobben vår verdsettes ikke

– Kommuneansatte har tapt

– De tre siste årene har de kommunalt ansatte tapt terreng i forhold til privat sektor. Det går ikke lenger. Derfor må de ansatte i kommunene sikres et skikkelig lønnsløft i år, sier hun til VG.

Følsvik viser til følgende tall:

• I 2020 fikk frontfaget: 2,2 prosent, kommunene 1,7 prosent.

• I 2021 fikk frontfaget: 3,1 prosent, kommunene: 2,6 prosent.

– Tallene for 2022 er ennå ikke klare, men ifølge SSBs lønnstall nylig er lønnsveksten for helse- og sosialsektoren på 3,6 prosent. Mye tyder på at de igjen er blant taperne, sier LO-lederen.

Bryter ikke med frontfagsmodellen

I Norge forhandler de ansatte i den konkurranseutsatte industrien først. Resultatet av disse forhandlingene blir normgivende for de andre lønnsoppgjørene som følger etterpå.

Dette kalles frontfagsmodellen, og sikrer en koordinert lønnsdannelse.

Ifølge Følsvik vil det ikke bryte med denne modellen å løfte de kommuneansatte ekstra.

– Vi snakker ikke om enkeltgrupper, men en hel sektor, KS-området, som har blitt hengende etter, sammenlignet med privat sektor. I LO handler det om å løfte hele laget, sier hun.

Hun mener en av styrkene til frontfagsmodellen er at den også kan løfte andre grupper enn frontfaget når enkeltområder sakker etter. Innenfor frontfagsmodellen er det fullt mulig å rette opp skjevheter, som har oppstått mellom offentlig og privat sektor.

– Helt nødvendig

LO-lederens utspill er musikk i ørene til Mimmi Kvisvik, leder i Fellesorganisasjonen (FO). FO har 16.000 medlemmer som jobber i kommunesektoren (utenom Oslo, som er eget tariffområde). Kvisvik mener det er helt nødvendig at kommuneansatte får større lønnsøkning enn privat sektor i år.

Hanna Skotheim

– Kommunal sektor har store rekrutteringsutfordringer, sier Kvisvik.

For å rekruttere nye fagfolk og beholde de man har, mener Kvisvik at kommunal sektor må hente inn mindrelønnsutviklingen som har vært de siste tre årene.

– Det er viktig for å sikre kvalitative velferdstjenester nær folk, og svært viktig for likelønnsutviklingen som nå går feil vei, sier FO-lederen.