JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Jobber du på sykehus og lurer på hva du får i lønnsøkning? Da må du smøre deg med tålmodighet

Lønnsoppgjøret for deg som jobber på sykehus, poliklinikk eller DPS skulle startet i dag. Nå er forhandlingene utsatt til juni.
Marit Selfors Isaksen i FO-ledelsen mener det er udramatisk at lønnsforhandlingene blir utsatt.

Marit Selfors Isaksen i FO-ledelsen mener det er udramatisk at lønnsforhandlingene blir utsatt.

Hanna Skotheim

simen@lomedia.no

I forrige uke ble det brudd i forhandlingene mellom arbeidstakerorganisasjonen Unio, som representerer sykepleierne, og arbeidsgiverorganisasjonen Spekter Helse, som representerer helseforetakene. Også kalt sykehusoppgjøret.

– Vi fikk i realiteten et tilbud langt under de ambisjonene vi har. Det eneste vi egentlig ville fått utover frontfaget med dette tilbudet, er applaus. Noe som selvsagt er totalt uakseptabelt, sa leder i Norsk Sykepleierforbund, Lill Sverresdatter Larsen, til Sykepleien.

Utsatt til juni

I dag skulle LO Stat og Fellesorganisasjonen (FO) startet forhandlingene som blant annet omfatter sosionomer, vernepleiere, velferdsvitere og barnevernspedagoger som jobber på sykehus, poliklinikk og Distriktspsykiatrisk senter (DPS).

– Vi er enige om å utsette forhandlingene. Det ligger ingen dramatikk i det, det har skjedd før når det ikke foreligger resultater i de andre lønnsoppgjørene i offentlig sektor, sier Marit Selfors Isaksen i Fellesorganisasjons (FO) ledelse.

Hun representerer FO, som sammen med LO Stat, skulle startet forhandlingene med Spekter Helse i dag. Men raskt ble partene enige om at forhandlingene blir utsatt til juni.

Brudd i kommuneoppgjøret. Nå blir det mekling

Spår krevende forhandlinger

– Hvorfor utsetter dere forhandlingene mens Norsk Sykepleierforbund endte med et brudd i forhandlingene?

– Det er vanskelig å si. Jeg forholder meg til at det er en god løsning at vi avventer til de andre oppgjørene i offentlig sektor er ferdig. Det tror jeg FOs medlemmer kan ha en fordel av, sier Isaksen.

– Blir det krevende forhandlinger i år?

– Det sa vi sist også, men ja, det tror jeg det blir. Våre medlemmer har selvfølgelig en forventning om å få uttelling for kompetanse og jobben som er gjort i år, i en tid landet er i en krevende økonomisk situasjon, sier Isaksen.

Kan bli streik i offentlig sektor

De andre lønnsoppgjørene i offentlig sektor har endt med brudd. I staten, KS (kommunesektoren) og Oslo kommune skal partene møtes hos Riksmekleren 26. mai. Blir ikke partene enige der, blir det streik.

Når forhandlingene i Spekter Helse kommer i gang igjen, avhenger av hva som skjer i staten, KS og Oslo kommune, men det blir tidligst i starten av juni.

Dermed går oppgjøret til mekling hos Riksmekleren. Det er ikke satt en dato for meklingsstart.

I dag startet forhandlingene mellom Spekter og LO Stat, som Fellesorganisasjonen (FO) er en del av. De skal forhandle ny lønn for vernepleiere, sosionomer, barnevernspedagoger og velferdsvitere.

Men før forhandlingene kom i gang, ble det avgjort at lønnsforhandlingene blir utsatt.