JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

FO er bekymret for at lønna til medlemmene sakker akterut. Torsdag kan det bli streik

I morgen er det frist i meklingen mellom FO og Fagforbundet, og NHO. – Vi krever lik lønn for likt arbeid, sier FO-topp.
Ole Henrik Kråkenes vil at FOs 900 medlemmer som jobber i NHO-området skal få bedre lønn.

Ole Henrik Kråkenes vil at FOs 900 medlemmer som jobber i NHO-området skal få bedre lønn.

Hanna Skotheim

simen@lomedia.no

Meklingen mellom LO-forbundene FO og Fagforbundet og arbeidsgiverorganisasjonen NHO startet tirsdag. Blir ikke partene enige ved midnatt torsdag, blir 37 medlemmer av Fagforbundet og FO tatt ut i streik.

900 medlemmer berørt

NHO-avtalen, eller overenskomst 453 som den heter, gjelder blant annet ansatte som jobber i Stendi AS, Human Care AS, Aberia AS, Olivia Solhaugen AS og Frelsesarmeen.

Tariffavtalen gjelder for rundt 900 av FOs medlemmer, og FO forhandler sammen med Fagforbundet. Det var FO og Fagforbundet som brøt forhandlingene med NHO i slutten av november.

– Vi krever lik lønn for likt arbeid, og anstendige lønnsvilkår for medlemmene våre i privat sektor. Det er ingen grunn til at de skal bli hengende etter lønnsmessig, sammenlignet med dem med tilsvarende jobber i det offentlige, sa Ole Henrik Kråkenes, som representerer FO i forhandlingene.

Streiket for to år siden

For to år siden endte NHO-oppgjøret i streik. Ansatte ved Stendi i Bergen streiket for å få like gode lønnsvilkår som kollegene i offentlig sektor. Den gang protesterte de ansatte mot lønnsforskjeller opp mot 100.000 kroner mellom en vernepleier og en sykepleier.

Nå kan det gå mot en ny streik. Ole Henrik Kråkenes var skuffet over at ikke NHO imøtekom kravene fra Fagforbundet og FO da lønnsforhandlingene brøt sammen i slutten av november:

– Vi ønsket å finne en god løsning. Når ikke arbeidsgiverne møter oss på de mest vesentlige kravene våre, har vi ikke annet valg enn å bryte forhandlingene og be Riksmekleren om hjelp.

Minstelønnsavtale

NHO-avtalen er en minstelønnsavtale, som vil si at den bare har én minstelønnssats. Det betyr at det må inngås særavtaler i hver enkelt bedrift på for eksempel lønnssystem, arbeidstid og ubekvemstillegg.

– Dessverre er mange av særavtalene mangelfulle. Det gjør at lønnsvilkårene til mange av våre medlemmer ligger lavere enn offentlig sektor og ideelle aktører. Vi krevde enkelt og greit et mer rettferdig lønnssystem med en ansiennitetsstige. Derfor er jeg skuffet over at ikke NHO strakte seg lengre i kveld, sa Kråkenes.

Fagforbundet og FO vil bygge ut lønns- og ansiennitetssystemet i avtalen med høyere minstelønnssatser.

Her kan det blir streik

Dersom partene ikke finner en løsning før meklingsfristen, blir det streik fra torsdag. Av de 37 som kan bli tatt ut i streik, er to medlemmer av FO.

Følgende steder kan LO-medlemmer bli tatt ut i streik:

AURORA KINO ALTA

AURORA KINO NARVIK

AURORA KINO TROMSØ

Frelsesarmeens Hovedkvarter

Hå mottak

Stord Mottakssenter

Trondheim mottak

NBF Hovedkontor

Stiftelsen Tromsø Internasjonale Filmfestival

Haraldsplass Barnevern avd. familie og oppfølging