JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Ellen er tillitsvalgt i fengsel: – Vi kildesorterer ikke engang

Sosialarbeidere skal jobbe grønnere, mener FO. Hvordan står det egentlig til? Vi spurte tre delegater på landsmøtet.

Simen Aker Grimsrud

simen@lomedia.no

Skal sosialarbeidere redde kloden? Har de ikke nok med å hjelpe mennesker som sliter? Og hva er egentlig greia med grønt sosialt arbeid? Spørsmålene stilte Fontene tidligere i år i en rekke saker om temaet.

Under landsmøtet ble boka som skal gi svar på spørsmålene lansert. FO har nemlig viet både plass og tid til temaet.

– Vi er ved et vendepunkt i verdenshistorien, og både folk og lokalsamfunn er truet av klimaendringer, sa Hanne Glemmestad i FO-ledelsen fra scenen under lanseringen.

Ole Henrik Kråkenes, Hanne Glemmestad og Marit Isaksen fra FO-ledelsen lanserte den nye boka på scenen på landsmøtet.

Ole Henrik Kråkenes, Hanne Glemmestad og Marit Isaksen fra FO-ledelsen lanserte den nye boka på scenen på landsmøtet.

Skjalg Bøhmer Vold

Bok med eksempler

I boka bidrar både forskere, sosialarbeidere og filosofer. Noen av kapitlene handler om klimakrisen og det grønne skiftet i det store. Andre handler om hvordan sosialarbeidere konkret kan bidra til å jobbe grønnere på sin arbeidsplass.

Det kan handle om å dra på tur med ungdommene eller dyrke grønnsaker med beboerne i et bofellesskap.

Simen Aker Grimsrud

Boka «Grønt sosialt arbeid – grønn omstilling i helse- og sosialfaglig praksis» ble delt ut til alle 212 delegatene på FOs landsmøtet.

Hva tenker de selv om grønt sosialt arbeid? Kommer de til å bruke boka? Vi spurte tre av dem.

Roger A. Hammer, tillitsvalgt i Bufetat region midt

– Hvordan vi skal bruke denne boka vet jeg ikke før jeg har lest den. Men jeg må ta den med tilbake til der jeg er tillitsvalgt.

Roger A. Hammer jobber som seniorrådgiver i Bufetat region midt, hvor han også er plasstillitsvalgt. Han forteller at de i Bufetat har et prosjekt hvor de skal jobbe for et grønt barnevern.

– Derfor passer det bra med denne boka.

– Hvilket ansvar har sosialarbeidere for å bidra i det grønne skiftet?

– Jeg tenker at vi i Bufetat må være med på lik linje som andre organisasjoner. Vi er i tillegg en statlig organisasjon, og har dermed et ekstra ansvar for det, sier Hammer.

Simen Aker Grimsrud

Ellen Utsi, regionstillitsvalgt i Kriminalomsorgen region øst

Hun jobber til daglig i Romerike fengsel, og mener de kan gjøre mer for å bli med i det grønne skiftet. Ellen Utsi sier hun vil la seg inspirere av boka.

– Jeg tenker at min rolle er å lære de jeg jobber med hvordan de kan bidra i det grønne skiftet, sier Utsi.

Hun forteller at de blant annet ikke driver med kildesortering i fengselet der hun jobber.

– Men det skal vi i gang med nå. Jeg ser absolutt at vi kan forbedre oss. Vi bruker også mye pappkopper og sånt i fengselet. Men nå har vi fått en elbil, forteller hun.

- Jeg ser absolutt at vi kan forbedre oss. Vi bruker også mye pappkopper og sånt i fengselet. Men nå har vi fått en elbil, forteller Ellen Utsi.

- Jeg ser absolutt at vi kan forbedre oss. Vi bruker også mye pappkopper og sånt i fengselet. Men nå har vi fått en elbil, forteller Ellen Utsi.

Simen Aker Grimsrud

Marit Frette Opsahl, fylkessekretær i Viken

– Jeg har ikke rukket å åpne boka, men ut fra det jeg hørte, er det kjempefint at det både er konkrete forslag til hvordan vi kan jobbe grønnere og det store bildet, sierhun.

Hun forteller at fylkeskontoret til FO Viken har blitt mer miljøbevisste.

– Nå har vi blant annet sagt at vi skal kjøre mer kollektivt, også når vi skal på kurs. Men vi kan sikkert gjøre mer, sier hun.

Simen Aker Grimsrud