JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Disputas

Vibeke Samsonsen

Privat

08.06.2016
21.04.2022 12:03
Barnevernets undersøkelser; en sammenlignende studie Norge-England.

Denne avhandlingen sammenligner to ulike måter barnevernet undersøker bekymringsmeldinger på: En åpen skjønnsmessig måte slik som vi har i Norge, og en mer strukturert praksis med en fast modell for undersøkelser, som i England. Samsonsen har intervjuet barnevernsarbeidere og familier i begge land om deres erfaringer med og synspunkter på undersøkelsene. I tillegg har hun studert undersøkelsesdokumenter.

Studien viser at en hensiktsmessig balanse mellom graden av struktur/modell og profesjonelt skjønn synes å fremme gode praksiser, sett både fra barnevernsarbeidere og familier sitt ståsted. Støttende strukturer og modeller sammen med gode betingelser for skjønnsutøvelse synes å legge til rette for gode undersøkelser. Englands modell er et eksempel på god struktur, og Norges fokus på skjønnsmessige vurderinger og lærende praksiser er et eksempel på fruktbar kontekst for skjønnsutøvelse. Det er imidlertid kombinasjonen av de to som gir det beste utgangspunktet for å undersøke bekymringsmeldinger. I diskusjoner om strukturer og modeller i barnevernet er det viktig å huske at for menneskene involvert er det sterke følelser i sving, noe denne studien har vist. Barnevernets undersøkelser kan ikke reduseres til strukturer og modeller, og må derfor utøves av empatiske og respektfulle barnevernsarbeidere, påpeker Samsonsen.

08.06.2016
21.04.2022 12:03