JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Disputas

Una Stenberg

Privat

04.12.2013
21.08.2023 17:14
Stenberg forsvarte i oktober sin ph.d.-grad med avhandlingen Living close to a patient with cancer – Challenges in support and caregiving.

Sosionom og forsker Una Stenberg ved Oslo universitetssykehus har funnet at pårørende sliter med depresjon og søvnforstyrrelser over tid. Til tross for at involvering av pårørende innen kreftomsorgen i lang tid har vært en integrert del av praksis, er det et sprik mellom idealet og hvordan dette ivaretas i hverdagen.

Hverdagen endres dramatisk når en i familien blir alvorlig syk. Det å være pårørende fører med seg en mulighet til økt samhold og større innsikt, men også mange utfordringer og dilemmaer. Avhandlingen viser at sosial- og helsepersonell opplever det som utfordrende å skape rom for pårørende i behandlingsprosessen, samt å skulle støtte både pasient og pårørende samtidig. Sosial- og helsepersonell ser pårørende som en ressurs i behandlingen, men opplever også at de har andre behov enn pasienten, og at de ofte kan bli stående «på sidelinjen» av pasienten.

For at pårørende skal kunne ivareta og støtte pasienten på en best mulig måte, har de behov for å kjenne seg trygge i en ny situasjon og egen rolle overfor pasient, familien forøvrig og helsevesenet. Denne studien er en kunnskapsbase for sosial- og helsepersonell som treffer pasienter og pårørende i sitt arbeid.

04.12.2013
21.08.2023 17:14