JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Disputas

Stine Marlen Henriksen

06.01.2023
06.01.2023 10:57
«Forståelse, makt og materialitet. En etnografisk studie av hvordan forståelsen av personer med utviklingshemming får betydning for ansattes utøvelse av makt ved ett norsk bofellesskap».

Stine Marlen Henriksen disputerte ved Nord universitet i 2022 med avhandlingen «Forståelse, makt og materialitet. En etnografisk studie av hvordan forståelsen av personer med utviklingshemming får betydning for ansattes utøvelse av makt ved ett norsk bofellesskap».

Privat

Historien til personer med utviklingshemming viser hvordan skiftende forståelser av dem har ledet til nye og «bedre» former for «behandling». I Norge fant det siste, store skiftet sted på 90-tallet, hvor et medisinsk perspektiv ble søkt erstattet av et relasjonelt perspektiv. Fra et interaksjonistisk og sosiomaterialistisk perspektiv utforsker denne studien ansattes forståelse av to eldre menn diagnostisert med utviklingshemming ved ett lite, norsk bofellesskap, og hvordan deres forståelse får betydning for bruk av makt overfor de to beboerne. Data er primært generert gjennom deltakende observasjon, supplert av intervjuer med ansatte og nærlesing av tvangsvedtak, og et gjenbesøk et år senere.

Studien finner at ansattes forståelse av personer med utviklingshemming er av avgjørende betydning for hvordan makt utøves. En dominerende naturlig forståelse, der beboerne forstås som objekter, fører til hyppig og kontinuerlig bruk av de mer inngripende maktformene, som fysisk maktbruk, overvåking og innlåsing i egen leilighet. En dominerende sosial forståelse, der beboerne forstås som sosiale aktører, fremstår derimot som en forutsetning for utøvelsen av mindre inngripende former for makt, som ikke går imot beboernes selvbestemmelse. Videre finner studien at bofellesskapet som arena for maktbruken har betydning for forståelsen av beboerne, og derfor også for bruken av makt.

06.01.2023
06.01.2023 10:57