JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Disputas

Per Arne Rød

Privat

04.12.2013
21.08.2023 17:14
Rød forsvarte sin ph.d.-grad med avhandlingen Barn i klem mellom foreldrekonflikter og samfunnsmessig beskyttelse i desember i fjor.

Avhandlingen viser at mange barn som opplever konfliktfylte samlivsbrudd, har emosjonelle belastninger i årevis etterpå. Belastningene oppleves både i forbindelse med daglig omsorg og omsorg under samvær. Barna opplever at de i liten grad blir sett og hørt, og avhandlingen indikerer at de ikke kan beskytte seg mot foreldrenes konflikter. Resultatene tyder også på at noen barn lever i omsorgssituasjoner preget av manglende utviklingsstøtte og beskyttelse, situasjoner som barnevernet har plikt til å undersøke nærmere. Avhandlingen indikerer at barnevernets vurderinger og beslutninger i forbindelse med meldinger om konfliktfylte samlivsbrudd varierer fra en tjeneste til en annen. Vanligvis er det relativt vanskelig å forutse om meldingene blir undersøkt eller henlagt. Meldinger om vold og meldinger fra familiekontorer fører som oftest til at barnevernet iverksetter undersøkelser. Likevel er det slik at mange meldinger ikke blir undersøkt, men henlagt, ut fra faktorer som ikke har noe med barnets omsorgssituasjon å gjøre. Barnevernsarbeidere ønsker klarere retningslinjer for hva de skal gjøre i slike saker.

Per Arne Rød er klinisk sosionom og cand. polit. med hovedfag i helsefag. Han arbeider som førstelektor ved Institutt for sosialfag og vernepleie ved Høgskolen i Bergen. Rød har erfaring fra kommunal barneverntjeneste, barnepsykiatri og barnevernforskning ved Universitetet i Bergen. Avhandlingen er avlagt ved HEMIL-senteret, Universitetet i Bergen.

04.12.2013
21.08.2023 17:14