JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Disputas

Mugula Chris Safari

28.06.2024
28.06.2024 13:15

Mugula Chris Safari disputerte 19.12.23 ved Universitetet i med avhandlingen «Intellectual disability and participation in digital technology design activities: A catalyst for social inclusion».

Privat

Hensikten med avhandlingen er å få kunnskap om hvordan deltakelse i design av digital teknologi kan bidra til sosial inkludering av unge voksne med utviklingshemming. Denne problemstillingen er undersøkt gjennom følgende forskningsspørsmål:

1) Hvordan opplever unge voksne og voksne med utviklingshemming å delta i design av digital teknologi?

2) Hvordan kan unge voksne og voksne med utviklingshemming støttes for å muliggjøre deltakelse i design av digital teknologi?

Disse forskningsspørsmålene ble undersøkt i fire studier. Studie I baserer seg på hvordan unge voksne med utviklingshemming opplevde å delta i design av en digital applikasjon for transportstøtte. Studie II bruker Ryan og Deci’s selvbestemmelsesteori som teoretisk rammeverk for å utforske hva som motiverer unge voksne med utviklingshemming til å delta i design av digital teknologi.

Studie III utforsker tilretteleggeres erfaringer med å støtte voksne og unge voksne med utviklingshemming i deltakelse i design av digital teknologi. Studie IV reflekterer over bruken av photovoice som en metode for å forstå brukerbehov og for å myndiggjøre personer med utviklingshemming i design av digital teknologi.

Funnene viser at deltakelse i design av digital teknologi kan bidra til positive følelser, oppmuntre til positiv atferd, og fremme utvikling av nye ferdigheter hos unge voksne og voksne med utviklingshemming. Kreative metoder, som photovoice, kan styrke personens kapasitet til å håndtere kravene med å delta i design av digital teknologi. Videre viser funnene at selv om det kan være vanskelig og komplekst å støtte mennesker med utviklingshemming i design av digital teknologi, kan tilretteleggere også forbedre sin kompetanse og ferdigheter under slike aktiviteter. Tilretteleggere i designaktiviteter trenger imidlertid både individuell og strukturell støtte når de fasiliterer aktiviteter for personer med utviklingshemming.

E-postadresse: chris.safari@uia.no

28.06.2024
28.06.2024 13:15