Disputas
Melina Røe
Geir Otto Johansen
Røe forsvarer sin ph.d.-grad ved NTNU, Institutt for sosialt arbeid og samfunnsvitenskap i januar 2014 med avhandlingen Gode grep for varig endring? Flyktninger på vei fra sosialhjelp til arbeid.
Røe studerer i sin avhandling flyktninger som er langtidsmottakere av sosialhjelp og utforsker hvem de er, hva som er årsakene til at de ikke har fått arbeid i Norge og hva som skjer med deres situasjon over tid. Data er basert på en kvalitativ følgestudie av 18 langtidsklienter i tre kommuner i Midt-Norge. Det er blitt gjennomført intervjuer med klientene hvert år i tre år, og det er gjennomført observasjon av et kvalifiseringstiltak hvor 10 av de 18 deltok. Ansatte innen sosialtjenestene er også intervjuet.
De færreste av klientene har hatt arbeid, men samtlige har deltatt på kurs, tiltak og/eller praksisplass. De fleste har utdannelse og har arbeidet i sine opprinnelsesland. Informantene har skjør tillit til det offentlige og reagerer forskjellig på det å stå utenfor arbeidsmarkedet. Ansatte forteller klientene at "dette kvalifiseringstiltaket er noe helt nytt som skal få dere nærmere arbeidslivet". Klientene opplever tiltakene som "mer av det samme". De ansatte arbeider med å motivere, men deler samtidig klientenes frustrasjon.
Avhandlingen problematiserer kvalifiseringsarbeid som virkemiddel. Mye tyder på at det ofte er samme type tiltak som settes i verk gang på gang, selv om de framstilles som noe helt nytt. Det ligger gode intensjoner til grunn, men spørsmålet er om tiltakene lover mer enn de kan holde. Avhandlingen antyder svakt samsvar mellom politiske ambisjoner om arbeidslivsdeltakelse og kvalifiseringstiltakenes faktiske utfall for de mest marginaliserte langtidsledige.