Leder
Les og la deg engasjere!
«UTVIKLINGSHEMMEDE støtes ikke bare ut av arbeidslivet, de nektes adgang til tross for stor vilje, interesse og forutsetning for å kunne bidra», skriver Karl Elling Ellingsen i artikkelen Nederst ved bordet? Om utviklingshemmedes deltakelse i arbeidslivet. Endringene i omsorgen for utviklingshemmede skulle gi muligheter til inkludering, aktivitet og deltakelse i arbeidslivet.
Hans gjennomgang av historien etter avviklingen av institusjonsomsorgen viser på tross av dette en nedslående tendens: En kraftig nedgang i ansatte personer med psykisk utviklingshemning i ulike former for vernede virksomheter fra 1992, og minimalt med ansatte i vanlig arbeidsliv. Når mange kommunale dagsentre i tillegg er utsatt for sparekniver, betyr det at mange flere ikke har noen daglig aktivitet.
EN HOLDNINGSUNDERSØKELSE blant bedrifter viser derimot stor vilje til å ansette psykisk utviklingshemmede. Ellingsen retter derfor en kraftig oppfordring til offentlig sektor og til Nav om å følge opp politiske signaler og gi psykisk utviklingshemmede muligheter til aktivitet og inkludere dem i arbeidslivet.
Redaksjonen mottar nå stadig flere artikler om Nav, sett fra ulike perspektiver. I dette nummeret bringer vi to artikler, og flere kommer i neste nummer. Brukernes erfaringer er utgangspunktet for artikkelen til Asgeir Solstad, Hanne Thommesen og Sveinung Horverak, som konkluderer med at det er behov for kraftig forbedring av innsatsen for ungdom som trenger bistand i en kritisk fase på vei inn i voksenlivet.
MED UTGANGSPUNKT I en evaluering av Nav-reformen utfordrer Tone Alm Andreassen både organisasjonen Nav og profesjonen sosialt arbeid til å bidra til at sosial-faglig kompetanse gjøres mer tilgjengelig for brukerne av Nav.
Alternative arbeidsformer i sosialt arbeid er tema for artikkelen til Sidsel Natland, som drøfter erfaringer med bruk av nettverksråd med voksne ved sosialkontor. Hun drøfter hvordan «den gode timing», å finne riktig tidspunkt for å bruke nettverksråd, er viktig.
MELINA RØE setter søkelys på et utfordrende tema i sosialt arbeid og i forskning om sosialt arbeid. Hun mener «What’s in it for us?» er et aktuelt spørsmål for mennesker i marginale posisjoner som inviteres inn i forskningsprosjekter som deltakere eller informanter. Røe drøfter hvilke utfordringer og krav dette spørsmålet innebærer til forskerrollen, til formidling og anvendelse av forskning.
Andre aktuelle artikler: Anne Lise Kvalevaag, Oddbjørn Hove og Eva Biringer drøfter hva vi vet om konsekvensene for barna når far har en psykisk lidelse. Rolf Magnus Grung og Trym Nordstrand Jacobsen orienterer om en lite kjent tilnærming i atferdsterapi: Acceptance Commitment Therapy (ACT).
God lesning! Ta gjerne kontakt med forfatterne og redaksjonen hvis du har synspunkter på artikler i Fontene forskning!
Sissel Seim, fagredaktør