JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Disputas

Grete Salicath Halvorsen

06.12.2011
27.04.2022 09:26
Grete Salicath Halvorsen disputerte den 20.09.2011 for Ph.d.-graden ved Universitetet i Nordland med avhandlingen Relasjonen mellom hjelper og hjelpesøkende: En studie i forståelsens og anerkjennelsens betingelser og muligheter.

Avhandlingen har fokus på den profesjonelle relasjonen. Formålet med arbeidet er å få ny kunnskap om hva som må til for at relasjonen mellom hjelper og hjelpesøkende i seg selv kan hjelpe og virke, og hvordan hjelperen kan «lære» denne relasjonelle kompetansen. Forståelse og anerkjennelse er sentrale begreper og fenomener i avhandlingen. Disse undersøkes og utredes. En god relasjon forutsetter at partene er sammen om noe, det vil si at de deler og anerkjenner hverandres forståelse av virkeligheten. For å anerkjenne hverandres forståelse av virkeligheten, må partene forstå hverandres opplevelse av situasjonen slik den foreligger og beskrives. Empati er også begrep og fenomen som undersøkes og diskuteres grundig. Halvorsen mener at empati først og fremst dreier seg om å forstå seg selv, for slik å kjenne (seg) igjen (i) den andres opplevelse og beskrivelse. Hjelperen må altså forstå seg selv, for å forstå den andre. Halvorsen hevder at dette er en form for kompetanse som hjelperen i hovedsak tilegner seg gjennom selvinnsikt, selverkjennelse og øvelse, og i mindre grad gjennom teorier og teknikker. Forfatterens utgangspunkt for refleksjon over temaet er egne erfaringer, andres fortellinger og spørsmålene hun kontinuerlig stiller til andre tenkere.

Grete Salicath Halvorsen er utdannet sosionom i Oslo i 1981, med videreutdanning innenfor en rekke ulike områder. Hun tok hovedfag i praktisk kunnskap ved Høgskolen i Bodø i 2004. Halvorsen har omfattende og bred yrkeserfaring.

06.12.2011
27.04.2022 09:26