JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Disputas

Elisabeth Enoksen

Privat

08.06.2016
21.08.2023 17:14
A just workplace. The influence of personal values on organizational justice and perceived discrimination against immigrants.

Forsker Elisabeth Enoksen disputerte i april for graden ph.d. i endringsledelse ved Universitetet i Stavanger.

Tidligere forskning har slått fast at det er viktig for ansatte å oppleve rettferdighet på arbeidsplassen. Det betyr mye både for ansattes fysiske og psykiske helse, for tilfredsheten på jobb, de ansattes prestasjoner og følelsen av tilhørighet. Men hva er det som påvirker opplevelsen av rettferdighet Hvilke individuelle ulikheter spiller inn?

Enoksen undersøkte hvordan ansatte på en klinikk for psykisk helsevern i Norge opplever arbeidsmiljøet og rettferdigheten på sin arbeidsplass. Deretter ble de testet på ti ulike personlige verdier. Hun fant at to verdier pekte seg tydelig ut, hvorav den ene er makt. Resultatene viste at de som var mest opptatt av verdien makt, opplevde arbeidsplassen som mest rettferdig, fastslår Enoksen.

Rettferdighet handler ikke bare om egen situasjon, men også om hvordan vi oppfatter at andre blir behandlet. Enoksen så spesielt på hvordan innvandreres situasjon ble oppfattet. Integrering av innvandrere vil være avgjørende for et sunt arbeidsliv i årene som kommer, konkluderer Enoksen.

Hun fant at de som scoret høyt på makt og følte seg rettferdig behandlet, ikke oppfattet diskriminering av innvandrerne på arbeidsplassen.

08.06.2016
21.08.2023 17:14