JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Disputas

Borghild Løyland

Privat

12.06.2013
21.08.2023 17:14
Borghild Løyland disputerte 18. april for graden ph.d. med sin avhandling Chronic pain, psychological distress and health-related quality of life among long-term social assistance recipients in Norway, ved Høgskolen i Oslo og Akershus.

I avhandlingen viser Løyland at langtidsmottakere av sosialhjelp er unge, flertallet er menn, de bor oftere alene, er oftere skilt og har mindre utdanning enn hele befolkningen. En av tre har rusproblemer og en tredjedel har ikke vært i arbeid i mer enn seks måneder. 44 prosent av langtidsmottakere av sosialhjelp plages av kroniske smerter. Over halvparten har psykiske plager, og livskvaliteten deres er lav.

Ulykker og sykdom er oftere årsak til kroniske smerter hos sosialhjelpsmottakerne enn i befolkningen ellers. Sosialhjelpsmottakerne har oftere smerter i mageregionen og mottar sjeldnere fysioterapi som behandling for smertene.

Sosialhjelpsmottakerne med kroniske smerter er eldre, oftere gift, flere er ensomme og flere har problemer med alkohol sammenlignet med de uten kroniske smerter. Kroniske smerter, ensomhet, rusbruk og alder kan forklare noe av den nedsatte livskvaliteten.

De som har sosialhjelp som hovedinntektskilde er «sårbare og vanskeligstilte» og mange har en følelse av håpløshet med tanke på framtiden, skriver Løyland. Hun viser i denne studien at ulike profesjoner i offentlige tjenester må samarbeide tett for å finne løsninger for denne gruppen. Sammensatte problemer krever koordinerte og flerfaglige løsninger, og det trengs mer samarbeid på tvers av helsetjenester og Nav, konkluderer Løyland.

12.06.2013
21.08.2023 17:14