Disputas
Børge Baklien
Privat
Positiv psykisk helse og mellommenneskelige relasjoner.
Hensikten med avhandlingen er å bidra med kunnskap om hvordan god psykisk helse erfares i hverdagsrelaterte situasjoner og hvordan erfaringer gir form til kunnskapsgrunnlaget om psykisk helse i psykisk helsearbeid. I visjonen om det helsefremmende samfunnet utvides helsebegrepet til å omfatte stadig mer av menneskers hverdagsliv. Når helsebegrepet inkluderer det som ligger utenfor helsefeltet, blir det viktig å undersøke hvordan stadig flere aspekter av menneskers erfaringer oversettes til helse og inkluderes i psykisk helsearbeid. For å tydeliggjøre forskjellen på hvordan psykisk helse erfares i hverdagslivet og forstås teoretisk i psykisk helsearbeid, skiller Baklien mellom førstepersonsperspektivet slik det erfares i en «nedenfra og opp» - tilnærming og tredjepersonperspektivet slik psykisk helse forstås i en «ovenfra og ned» - tilnærming.
Avhandlingen viser hvordan psykisk helse bringes fram i to forskjellige relasjonelle nettverk: I førstepersonsperspektivet i et nettverk av relasjoner som er forankret i hverdagslivet der psykisk helse erfares, skapes og kommuniseres som en form for velvære. I tredjepersonsperspektivet i et nettverk av relasjoner som er forankret i vitenskap slik det praktiseres av eksperter innenfor psykisk helsearbeid. De to nettverkene er ikke gjensidig utelukkende, men de kan bringe frem psykisk helse på forskjellige måter.
Baklien argumenterer for at psykisk helse er et mangefasettert fenomen og at singularisering av fenomenet innenfor ett nettverk er til hinder for positiv utvikling av psykisk helsearbeid.