JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Disputas

Anna Sabina Soggiu

01.07.2024
01.07.2024 10:25

Anna Sabina Soggiu disputerte 22.3.24 ved Universitetet i Sørøst-Norge med avhandlingen «Venner er kanskje litt overdrevent?: Samarbeid om Recovery-prosesser og kunnskapsutvikling i psykisk helsearbeid med ungdom»

Sissel M. Rasmussen

Soggiu har sammen med fagpersoner, ungdommer, foreldre og andre forskere utviklet vitenskapelig kunnskap i psykisk helsearbeid med ungdom. Ved bruk av samarbeidsbasert kunnskapsutvikling i dialogiske prosesser har hun gjennom tre delstudier utforsket hvordan vi kan forstå samarbeid om Recovery-prosesser og kunnskapsutvikling med ungdom og foreldre.

Forskningsprosjektet ble gjennomført i en mellomstor norsk kommune. For å undersøke samarbeid om Recovery-prosesser og metoder for samarbeidsbasert forskning ble et ambulant psykisk helseteam i kommunen valgt som samarbeidspartner. Teamet arbeidet med ungdom fra 13 til 23 år og deres pårørende og nettverk. Målgruppen for teamets arbeid var unge som strevde i hverdagen på grunn av psykiske og sosiale vansker. Teamet jobbet med å gi støtte til ungdom for å tilrettelegge for aktiviteter som skole eller arbeid.

Kunnskap utviklet i de to første delstudiene omhandler relasjoner og samarbeid om Recovery-prosesser, samt forståelsen av profesjonalitet og nærhet og distanse i relasjonene. Det å bli likt av fagpersoner man samarbeidet med, ble løftet fram av både ungdom og foreldre som en viktig komponent i samarbeid om Recovery- prosesser. Ungdommene hadde vansker med å finne et ord for de gode samarbeidsrelasjonene, og lurte på om det kunne minne om en venn. Nærhet i relasjoner kan oppfattes som noe som står i motsetning til profesjonalitet som psykisk helsearbeider.

Gjennom forskningsprosjektet ble det utviklet kunnskap om viktigheten av nære møter, om å søke og finne gjenkjennelse og bygge ned stivbeint forståelse av profesjonalitet. Samlet dreier kunnskapen seg om relasjoner i samarbeid både om Recovery-prosesser og om kunnskapsutvikling i psykisk helsearbeid med ungdom, der ulike erfaringer gis plass. Kunnskap utviklet i forskningsprosjektet kan indikere behov for å videreutvikle praksiser og kunnskapsutvikling innen psykisk helsearbeid med ungdom rundt følgende temaer:

• Bruk av sosialt gruppearbeid i psykisk helsearbeid med ungdom

• Praksiser som fremmer samarbeid i nære relasjoner i psykisk helsearbeid med ungdom

• Fagpersoners bruk av egne erfaringer i psykisk helsearbeid med ungdom

• Videreutvikling av metoder for samarbeidsbasert forskning

E-postadresse: Anna-sabina.Soggiu@usn.no

01.07.2024
01.07.2024 10:25