JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Disputas

Anita Skårstad Storhaug

Privat

10.06.2015
21.08.2023 17:14
Disputerte i februar for doktorgraden i sosialt arbeid ved NTNU med avhandlingen Barnevernets forståelse av farskap.

Avhandlingen viser at både enslige mødre og enslige fedre er overrepresentert blant familier som er i kontakt med barnevernet. Av alle familietypene opplever begge disse gruppene høyest grad av psykososiale belastninger.

Avhandlingen bygger på en kombinasjon av kvalitative og kvantitative metoder: surveydata fra den landsomfattende undersøkelsen Det nye barnevernet, gruppeintervju med barnevernsansatte og dybdeintervju med fedre.

I intervjuene med barnevernsarbeidere blir det formidlet en kjønnsessensialistisk forståelse av foreldreskap; mødre og fedre blir tilskrevet ulike medfødte egenskaper som har betydning for deres omsorgsevne. En slik forståelse fører til ulik posisjonering av mødre og fedre, og til at det rettes ulike forventninger til dem. En dominerende forståelse blant barnevernsarbeiderne ser også ut til å være at relasjonen mellom mor og barn er mer selvfølgelig og naturliggjort enn relasjonen mellom far og barn. Relasjonen mellom far og barn ser ikke ut til å bli tillagt samme verdi og betydning, og fører i noen tilfeller til at far blir satt på sidelinjen i arbeidet med familien.

10.06.2015
21.08.2023 17:14