JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Åpent brev til Gina:

Takk for at du skriver om stigma og mistenkeliggjøring!

Du skriver så presist om det mange kvinner med en rushistorikk møter, nemlig mistenkeliggjøring og stigmatisering, istedenfor omsorg, råd og tillitsskapende tiltak. 
Foreldre med for lengst tilbakelagte rus problemer må bli vurdert og behandlet av hjelpeapparatet som vanlige og friske foreldre, skriver Aase Sundfær.

Foreldre med for lengst tilbakelagte rus problemer må bli vurdert og behandlet av hjelpeapparatet som vanlige og friske foreldre, skriver Aase Sundfær.

Colourbox

Dette er et debattinnlegg. Det gir uttrykk for skribentens meninger. Du kan sende inn kronikker og debattinnlegg til Fontene her.

Takk for at du publiserte kronikken din, Gina! Velskrevet og viktig. Du har vært fantastisk. Ingen burde være nødt til å redegjøre for hvilke rusmidler man har brukt, midt i en fødsel som du skriver du måtte! At jordmor også meldte til barnevernstjenesten i ditt tilfelle, viser et manglende skjønn fra helsepersonell og ble sårende for deg.

Jeg tenker på alt du har gjort for å bevise rusfrihet ved å levere urinprøver både i svangerskapet og etter fødselen, trofast og regelmessig, uke etter uke, måned etter måned. Det er krevende. Gratulerer!

Dessverre er din historie om møtet med offentlige hjelpere ikke enestående. Jeg har selv fulgt en gruppe kvinner med ulike grader av rusproblemer før de ble gravide, gjennom svangerskap og barnas oppvekst. Mangel på tillit var daglige opplevelser for dem i en hverdag hvor mye tid gikk med til å sitte i møter med ulike instanser og bevise at de greide å holde seg rusfrie og greide å være gode nok mødre for barna. Du skriver så presist om det mange kvinner med en rushistorikk møter, nemlig mistenkeliggjøring og stigmatisering, istedenfor omsorg, råd og tillitsskapende tiltak. 

Og jeg tenker slik som deg. Foreldre med for lengst tilbakelagte rus problemer må bli vurdert og behandlet av hjelpeapparatet som vanlige og friske foreldre.