Vernepleiere oppfordrer til dugnad for utviklingshemmede i Nepal

Vernepleierstudenter som nylig hadde praksis i Nepal samler inn penger for å hjelpe utviklingshemmede etter jordskjelvet. – De er allerede en underprivilegert gruppe og står ikke først i køen nå når så utrolig mange trenger hjelp, sier Nina Therese Aune.
28.04.2015
09:48
27.08.2015 20:01

solfrid.rod@lomedia.no

– Det var veldig instinktivt; vi bare måtte gjøre noe. Dette er folk vi jar jobbet, lekt og ledd med. Vi vil ikke glemme dem så, sier Aune.

Hun går siste året på vernepleierutdanningen på Høgskolen i Sør-Trøndelag, som i flere år har sendt studenter på praksis i Nepal.

Vanskelig å få oversikt

Aune og 13 andre jobbet i tre måneder på mer enn 10 dagsentre for personer med utviklingshemning. Siden lørdag har de forsøkt å komme i kontakt med kjente i det jordskjelvrammede landet. Noen melder at de har det bra, etter forholdene. Andre har de ikke hørt fra.

Nettside og konto

Mandag ettermiddag opprettet studentene facebooksiden Innsamlingsaksjon til støtte for utviklingshemmede rammet av jordskjelvet i Nepal 2015, med oppfordring om å hjelpe. Tirsdag morgen var det kommet inn 4 500 kroner, og mer enn 500 personer følger siden.

– Kjente og ukjente deler og oppfordrer til å like og dele siden vår. Det er vi kjempeglade for, sier Aune.

Ikke nødhjelp

Det vil ta tid å finne ut hvordan pengene konkret skal brukes og hvordan de faktisk skal komme til et land, der både banker og strøm nå er nede. Aune understreker at dette ikke handler om nødhjelp.

Pengene som kommer inn skal gå til de mest utsatte litt lenger fram i tid enn disse mest akutte krisedagene. Når forholdene i Nepal stabiliserer seg, vil studenten vurdere om det er mulig å reise dit og hjelpe til.

Oppfordrer til solidaritet

Personer med utviklingshemning er svært utsatte i Nepal, som er et av verdens fattigste land. Studentene, som har sett de vanskelige forholdene på nært hold, oppfordrer til dugnad og solidaritet.

– Alle midler hjelper

«Flere dagsenter drives av pårørendeorganisasjoner, og frivillighetsprosenten er høy da det finnes lite bevilgede midler til denne gruppen. Vi bidro med vår kompetanse som vernepleierstudenter, og flere av oss donerte små gaver til dagsentrene, så som skrivesaker, leker, og annet utstyr. Vi så med egne øyne at alle midler hjelper. Nå har vi følt oss maktesløse her vi sitter langt borte og får informasjon om denne tragiske hendelsen. Norge er et av verdens rikeste land, og vi kan hjelpe! Vi ber om din støtte!», skriver de på sin facebookside.

En større reportasje om FOs solidaritetsprosjekt finner du i Fontene nr. 11/2010

FO i Nepal

Solidaritetsprosjekt rettet mot utviklingshemmede

Utspring i lokalt engasjement i FO Sør-Trøndelag

Samarbeider med Norsk forbund for utviklingshemmede

Penger fra FO har gått til å opprette dagsentre og arbeidstreningsprosjekter

Drahjelp og årlige workshops for foreldregrupper

28.04.2015
09:48
27.08.2015 20:01

FO i Nepal

Solidaritetsprosjekt rettet mot utviklingshemmede

Utspring i lokalt engasjement i FO Sør-Trøndelag

Samarbeider med Norsk forbund for utviklingshemmede

Penger fra FO har gått til å opprette dagsentre og arbeidstreningsprosjekter

Drahjelp og årlige workshops for foreldregrupper