JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Gunvor Wærnes har så langt vaksinert rundt halvparten av beboerne på sykehjemmet som takket ja til vaksinen. Her får vernepleieren første dose av vaksinen selv.

Gunvor Wærnes har så langt vaksinert rundt halvparten av beboerne på sykehjemmet som takket ja til vaksinen. Her får vernepleieren første dose av vaksinen selv.

Privat

Vernepleier Gunvor har vaksinert halvparten av beboerne: – Det føles litt som å være en del av verdenshistorien

Gunvor Wærnes er glad for at hun som vernepleier ble valgt ut til å sette vaksine mot Covid-19.
18.01.2021
10:43
18.01.2021 12:03

simen@lomedia.no

– Jeg sa ja med en gang jeg ble spurt, og tenkte egentlig ikke så mye over det, sier Gunvor Wærnes på telefon fra Trondheim.

– Men etter å ha tenkt meg om noen dager, føles det litt som å være en del av verdenshistorien og norgeshistorien. Det er en ære å få være med på – og en veldig spennende og lærerik prosess.

Sykepleiere og vernepleiere likestilte

Hun er en av to på avdelingen på Brundalen helse- og velferdssenter som ble plukket ut av ledelsen til å sette koronavaksine. Nå har alle beboerne som takket ja til vaksine, fått første dose.

– Her på huset opplever jeg at sykepleiere og vernepleiere er likestilte, vi er like mye verdt og gjør de samme oppgavene. Ansvaret får vi ut fra en kompetansekartlegging ledelsen har gjort. Jeg syns det er bra at de valgte en sykepleier og en vernepleier til å sette vaksine, sier Wærnes.

Gunvor Wærnes er glad for at vernepleiere og sykepleiere er likestilte på Brundalen helse- og velferdssenter.

Gunvor Wærnes er glad for at vernepleiere og sykepleiere er likestilte på Brundalen helse- og velferdssenter.

Privat

– Hvorfor mener du det er viktig at også vernepleierne bidrar i vaksinasjonen?

– Jeg tror vernepleiere er veldig undervurdert, og utdanninga har endret seg mye de siste årene. En som er nyutdannet i dag, har et helt annet medisinfaglig grunnlag enn en som ble utdannet for 20 år siden. Vi ansatte har også et ansvar for å tilegne oss kompetanse, som jeg har fått mulighet til å gjøre her på jobben.

Fikk opplæring

Før Gunvor Wærnes og kollegaen satte sine første sprøytestikk, fikk de opplæring av en smittevernekspert fra Trondheim kommune.

– Hun informerte oss, og vi kunne spørre om det vi lurte på. Det har vært lett å tilegne seg kunnskapen man ikke har, sier Wærnes.

– Har du tips til andre vernepleiere som skal sette koronavaksine?

– Man må bruke kompetansen man har, men ikke være redd for å spørre underveis hvis det er noe man lurer på.

Vernepleierne ble glemt

Før jul i fjor tok Fellesorganisasjonen (FO) kontakt med Folkehelseinstituttet (FHI) og lurte på hvorfor vernepleiere ikke skulle ha tilgang til det digitale vaksinasjonsregisteret SYSVAK. Det var kun forbeholdt autoriserte leger, sykepleiere, provisorfarmasøyter, reseptfarmasøyter og apotekerteknikere.

Til Fontene sa overlege Preben Aavitsland i FHI at de hadde glemt vernepleierne.

– Vi hadde rett og slett glemt denne gruppa siden kommunene ikke har ytret dette behovet verken ved de årlige influensavaksinasjonene eller denne vaksinasjonen, sa Aavitsland til Fontene.

Gunvor Wærnes har selv satt influensavaksiner på beboere på sykehjemmet flere ganger. Hun opplever at vernepleiernes kompetanse ofte blir glemt.

– Det snakkes ofte om behovet for vernepleiere og vår kunnskap om utviklingshemming og utfordrende atferd, men vernepleiere er så mye mer. Det handler om hvilken retning du velger, og hvilken kompetanse du tilegner deg. Det er mye artigere å være vernepleier når jobben du gjør blir sett, da er det artigere å gå på jobb og øke kompetansen din, sier vernepleieren.

Avdelingsleder: – Vernepleierne er veldig viktige

Avdelingsleder May Solum ved Brundalen, som valgte ut Gunvor Wærnes som en av to vaksinatører, sier at hun ikke tenkte over at det var en vernepleier og en sykepleier som ble valgt.

– Det sier kanskje noe om at de er likestilte hos oss. Vi har kompetansekartlegging på vernepleiere også. Gunvor har vært på enheten noen år, men også andre vernepleiere her hadde nok klart det like godt, sier Solum.

Hun understreker at vernepleierne har en viktig rolle ved sykehjemmet.

– De har mye av det samme ansvaret for medisin og prosedyrer som sykepleierne har, men samtidig har de en helt annen utdanning innen dette med miljøtiltak. For oss er vernepleierne veldig viktige.

Flere ansatte har fått vaksine

Også en del av de ansatte ved Brundalen har fått sin første vaksinedose. Gunvor Wærnes forteller at de fikk sju doser ut av flere av vaksineglassene, som i utgangspunktet skal inneholde fem doser. Wærnes er en av de ansatte som har fått det etterlengtede sprøytestikket i armen.

– Hvordan blir det å jobbe framover når du er vaksinert?

– Jeg har ikke vært så redd for å bli syk selv, men jeg har vært livredd for å smitte kolleger, beboere og foreldrene mine. Det er jo fortsatt litt usikkert om man kan være smittebærer selv om man er vaksinert, så jeg kommer nok til å være forsiktig framover også.

Angsten for å smitte andre har gjort at hun har lagt bånd på seg privat.

– Jeg har holdt meg unna alt sosialt. Jeg vet at den store skrekken blant de ansatte her er å dra med seg smitte inn på huset, sier Wærnes.

Hun har hatt én nærkontakt – en venninne som også er kollega.

– Kommer du til å senke skuldrene når du er vaksinert?

– I utgangspunktet kan jeg slippe litt opp, men jeg tør nok ikke gjøre det med en gang. Jeg kommer til å være forsiktig en stund til. Vi har lært oss til å leve en forsiktig og beskyttet livsstil, og det blir rart å snu på det.

18.01.2021
10:43
18.01.2021 12:03