ROAD TRIP: Besa Emini og tre venninner samlet inn 1,2 tonn klær og 19 000 kroner til flyktninger i Dresden. Sarpsborg-Dresden tok 21 timer. Her fra Besa Eminis Renault med Linn Belsby bak rattet.

ROAD TRIP: Besa Emini og tre venninner samlet inn 1,2 tonn klær og 19 000 kroner til flyktninger i Dresden. Sarpsborg-Dresden tok 21 timer. Her fra Besa Eminis Renault med Linn Belsby bak rattet.

privat

Studenter kjørte 226 mil for å kle opp flyktninger

Flyktningkrisen tvang velferdsviter Besa Emini til handling: Hun og tre venninner samlet inn 1,2 tonn vinterklær og 19 000 kroner og kjørte til Dresden.
23.10.2015
10:05
23.10.2015 10:15

edv@lomedia.no

Tillitsvalgt Besa Emini satte seg 2. oktober i Renaulten og kjørte fra Sarpsborg til Dresden.

Den solidariske road-tripen var på 226 mil tur-retur.

– Vi var lei av ikke å gjøre noe fysisk. Vi ville gjøre noe mer enn bare å gi en liten slant, sier Emini.

Hun er FO- tillitsvalgt for studentene ved arbeids- og velferdsfag ved Høgskolen i Østfold.

Facebook var første skritt. De la ut en annonse etter penger og klær. Venner og kjente begynte å sette inn på konto og levere klær hjemme hos dem. Alt var basert på tillit. Folk kom med plastsekker fulle, av varme klær, pledd og soveposer. Aksjonen ble delt og spredd av høgskolen, Sarpsborg Arbeiderblad og Sarpsborg24.no.

De dro til Tyskland, som med sine hundretusener av flyktninger, trenger mest bistand.

Road trip til Dresden

Fredag 2. oktober hadde de nok klær til å fylle Eminis Renault Megane samt en varebil sponset av en interiørbutikk og kjøre. De fire venninnene og to kamerater med kamera til å dokumentere turen, forlot Sarpsborg klokka 18, dro via Sverige, Helsingborg-Helsingør- og Trelleborg-Puttgarten-ferjene, og videre øst til Dresden.

AKSJONISTER: Vennegjengen leverte 3. oktober 1,2 tonn klær, pledd og soveposer hos kleslageret drevet av Røde Kors i Dresden. Med klokka:
Osckar Birk, Per Stranger, Bina Chandarana, Besa Emini, Linn Belsby.
Iris Haugland Vilster

AKSJONISTER: Vennegjengen leverte 3. oktober 1,2 tonn klær, pledd og soveposer hos kleslageret drevet av Røde Kors i Dresden. Med klokka: Osckar Birk, Per Stranger, Bina Chandarana, Besa Emini, Linn Belsby. Iris Haugland Vilster

privat

Venninnegjengen, som på symboltungt vis omfatter en muslim, en kristen, en hindu og en ateist, vekslet på å sove og kjøre bilene. De inntok kun matpakke med brødskiver, frukt, godteri, sjokolade, Red Bull og Pepsi Max. De ankom Dresden nær grensen til Tsjekkia klokka 15 lørdag.

Store forhold

En million flyktninger er ventet til Tyskland i år. Klærne fra Sarpsborg kommer godt med, de ble levert hos Røde Kors i Dresden. Organisasjonen har store kleslagre over hele Tyskland.

Besa Emini kom selv, sammen med sin familie, med buss fra Kosovo til Sverige i en alder av 9 år. Hun vet hva det vil si å flytte rundt i asylsystemet. I Dresden oppsøkte hun og venninnene et av Frelsesarmeens flyktningmottak. De fikk snakke med folk som hadde rømt fra Syria og andre land.

– Det gjør inntrykk å se dette med egne øyne, sier Emini.

– Å være der og høre dem fortelle om hva de har rømt fra, om reisen og å se lidelsen i øynene. Vi hører mye om IS, men her var mange som hadde rømt fra Assad-regimet.

Frelsesarmeen kunne fortelle om folkelenker som blokkerte innfartsveiene til Dresden hver gang det kom busser med flyktninger. Rasismen har gode vekstvilkår under flyktningkrisen.

De 19 000 kronene som er samlet inn skal gå til Frelsesarmeens flyktningmottak i Dresden.

– Gi oss oppdraget

Emini fikk også faglig utbytte av turen.

– Du får rede på hvordan Tyskland, som tar imot enormt mange flere enn oss, har et helt annet opplegg rundt flyktningene.

Velferdsviterne er den perfekte yrkesgruppa til å jobbe med flyktningene som nå kommer til Europa, mener Emini.

– Vi kan integrering i arbeidsliv og samfunn. Vi burde settes inn til å jobbe med dette.

– Har Norge noe å lære av Tyskland?

– Ja, masse. Som her i Norge klager de over plassmangel. Men forskjellen er at alle vi snakket med sa at vi tar imot så mange som kommer, så løser vi det. Mens i Norge er det mye mer fokus på alle problemene som kan oppstå.

Mandag morgen klokka fem ankom vennegjengen Sarpsborg, utslitte av den solidariske anstrengelsen.

– Anbefaler du andre å aksjonere som dere?

– Så klart. Men bruk mer enn en helg. Det var litt intenst fysisk og psykisk å skulle være hjemme igjen på søndag.

Tyskerne sier de tar imot så mange som kommer, så løser man det. Mens i Norge er det mye mer fokus på alle problemene.

Besa Emini

23.10.2015
10:05
23.10.2015 10:15