JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Marianne Solberg mener arbeidsgiver burde søkt om dispensasjon dersom liv og helse var truet.

Marianne Solberg mener arbeidsgiver burde søkt om dispensasjon dersom liv og helse var truet.

Eirik Dahl Viggen

Streiken i sykehusene stanset med tvungen lønnsnemnd

– Det er trist. Men streiken har uansett vært vellykket på den måten at folk har blitt oppmerksomme på de urettferdige pensjonsordningene, sier Marianne Solberg, nestleder i FO.
23.06.2019
17:32
23.06.2019 17:32

solfrid.rod@lomedia.no

Arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie (H) avblåste søndag sykehusstreiken med tvungen lønnsnemnd.

– Dette misliker jeg veldig sterkt, men jeg har ikke noe annet valg enn å avblåse streiken på grunn av fare for liv og helse, særlig for kreftpasientene i Østfold, sier Hauglie i en pressemelding.

Har forsøkt å unngå tvungen nemnd

Tvungen lønnsnemnd innebærer at resultatet av årets lønnsoppgjør for LO og YS i helseforetakene bestemmes av rikslønnsnemnda aleine. Det er foreløpig ikke kjent når det vil skje.

Partene ble orientert om avgjørelsen i et møte søndag ettermiddag. Statsråden viste til at den varslede opptrappingen av streiken mandag ifølge Helsetilsynet vil føre til fare for liv og helse.

Totalt ville 810 sykehusansatte vært i streik mandag morgen dersom streiken hadde fortsatt.

Fagforeningene har helt siden streiken startet sagt at de er varsomme med streikeuttakket, nettopp for å unngå tvungen lønnsnemnd.

– Dette misliker jeg veldig sterkt, men jeg har ikke noe annet valg enn å avblåse streiken på grunn av fare for liv og helse, sier Anniken Hauglie.

– Dette misliker jeg veldig sterkt, men jeg har ikke noe annet valg enn å avblåse streiken på grunn av fare for liv og helse, sier Anniken Hauglie.

Jan-Erik Østlie

– Vist fram urettferdighet

Marianne Solberg, nestleder i FO, mener arbeidsgiver Spekter må ta ansvar for at det ble tvungen lønnsnemnd.

– Spekter har helt fra starten vært tydelige på at de ikke vil søke dispensasjoner når de mener liv og helse er truet. Vi vet at det er ledere på sykehusene som har ønsket å søke dispensasjon, men de har ikke kommet noen vei med det. Nå får vi sette vår lit til nemnda, sier Solberg.

Uansett hva nemnda kommer fram til, mener Solberg at streiken har vært vellykket for fagforeningenes del.

– Vi har fått fram hvor urettferdig det er at folk ikke tjener opp pensjon, og ansatte i andre bransjer som sliter med det samme, har fått trøkk i sin kamp. Det har også vist seg at vi har bred støtte i befolkningen for vårt krav, sier Solberg.

Spekter: – Vi legger streiken bak oss

– Vi tar regjeringens avgjørelse om tvungen lønnsnemnd til etterretning. Det er bra at streiken LO/YS iverksatte er over, slik at driften i sykehusene kan gjenopptas og tilbudet til pasientene normaliseres, sier Spekters administrerende direktør Anne-Kari Bratten på Spekters nettside.

– Vi legger streiken bak oss, og ser nå frem til å gjenoppta partssamarbeidet med LO og YS om videre utvikling i sykehusene, sier Bratten

23.06.2019
17:32
23.06.2019 17:32