JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Lokale lønnsforhandlinger står for tur:

Slik forhandler de lønna di: – Følelser må bort

Tillitsvalgte som skal forhandle lønn lokalt forbereder seg opptil et år i forveien. Her deler de noen av triksene for å klare å løfte deg i lønn.
Kine Pernille Jansen Egge, hovedtillitsvalgt for FO i Porsgrunn kommune, skal forhandle på vegne av ca. 140 FO-medlemmer.

Kine Pernille Jansen Egge, hovedtillitsvalgt for FO i Porsgrunn kommune, skal forhandle på vegne av ca. 140 FO-medlemmer.

Anne Myklebust Odland

anne@lomedia.no

I september skal tillitsvalgte i gang med forhandlinger for ansatte i kommunene som er omfattet av Hovedtariffavtalens kapittel 4. Det er satt av 1,1 prosent av lønnsmassen, og lønnstillegget som avtales gis fra 1. oktober i år.

For Porsgrunn kommune utgjør potten i underkant av 12 millioner kroner, og det skal forhandles for nærmere 2000 ansatte.

Kine Pernille Jansen Egge, hovedtillitsvalgt for FO, skal forhandle på vegne av ca. 140 FO-medlemmer i kommunen.

– Et viktig krav i år blir trolig å få plassert ansatte i riktige stillingskoder, sier hun.

Selv skaffer hun mest mulig fakta om lønninger og snakker med hovedtillitsvalgte i andre kommuner om hvilke prioriteringer de har.

Lokale forhandlinger:

KS: kommuner forhandler lokalt i september.

NHO og Virke: forhandler lokalt i løpet av høsten.

Staten: her skjer det ingenting før lønnsnemndene har sagt sitt l i løpet av høsten.

Spekter: forhandlinger er ferdig.

Kilde: FO

Ber om lønnskrav

Når medlemmene blir bedt om å sende inn lønnskrav, minner hun dem på at kravene skal speile ansvaret de har i stillingen og at de kan påpeke utilsiktede lønnsforskjeller på arbeidsplassen.

– De kan si fra om at de har videreutdanning de ikke får uttelling for eller om arbeidsoppgavene har forandret seg, sier hun.

Hun formidler at de ikke skal være så opptatt av hvilken sum de krever, men av argumentene.

– Hvor mye hver enkelt får i lønnstillegg avhenger uansett av potten og hvor mye vi har å rutte med, sier hun.

Vekk med følelser

Forhandlingsutvalget spisser kravene de får inn.

– Min erfaring er at det er lettere å få gjennomslag for grupper enn for enkeltpersoner. Derfor prøver vi å samle krav for flere i slengen. For eksempel for ansatte med lik kompetanse i barnevernet eller for ansatte som jobber turnus, sier hun.

Før forhandlingene starter, sender hun kravene til HR i kommunen. Tilbudet fra arbeidsgiver kommer når de møtes til muntlig forhandling.

– Jeg passer alltid på å ha flere argumenter på lur enn de jeg har levert fra meg. Jeg sparer noen punkter, sier hun.

De to andre i forhandlingsutvalget sitter på hver side av henne. Det hender de sender henne gule lapper med stikkord.

– Jeg er opptatt av å være saklig i argumentasjonen. Utsagn som «jeg føler at jeg skal ha mer», kommer vi ingen vei med. Det må pekes på reelle faktorer. Følelser må legges bort, sier hun.

– Hva er ditt super-triks til andre tillitsvalgte som skal forhandle?

– Det kan virke useriøst å legge inn et ekstremt høyt krav, men når kravet faktisk gjenspeiler hvor useriøst forskjellig lønn folk har, er det reelt. Slik argumenterte vi da vi fikk til ca. 100.000 kroner i lønnsøkning for mellomledere i helse- og omsorg i fjor, sier hun.

Kine Pernille Jansen Egge

- Jeg er opptatt av å være saklig i argumentasjonen, sier hovedtillitsvalgt i Porsgrunn, Kine Pernille Jansen Egge.

- Jeg er opptatt av å være saklig i argumentasjonen, sier hovedtillitsvalgt i Porsgrunn, Kine Pernille Jansen Egge.

Anne Myklebust Odland

Hovedtillitsvalgt Porsgrunn kommune

Antall forhandlinger:
– Har deltatt i lokale forhandlinger for ledere hvert år siden 2018. I år er det andre gang jeg forhandler i kapittel 4.

Største seier:
– Å harmonisere lederlønninger for mellomledere. Vi har også fått til et rekrutterings- og beholder-tillegg for vernepleiere på 20.000 kroner og 24.000 kroner for de som er organisert.

Stilen din:
– Det er å være godt forberedt. Jeg er saklig i argumentasjonen, skaffer mest mulig fakta og legger bort følelser.

Oversikt over lønn

I Lillehammer kommune skal det forhandles for ca. 2000 ansatte, og potten til fordeling utgjør i overkant av 12.3 millioner kroner.

Hovedtillitsvalgt Øystein Bryde skal gjøre sitt for at ca. 180 FO-medlemmer i kommunen får en rettferdig del av potten.

Bryde forbereder seg minimum et år i forveien. Det første han gjør er å skaffe oversikt over lønna til medlemmene og rette opp feil.

– At medlemmene har det lønnsnivået som er avtalt er et viktig utgangspunkt for forhandlingene, sier han.

Drøftingsmøtene mellom forhandlingsutvalget og arbeidsgiver er også en viktig forberedelse, påpeker han. Denne informasjonen sendes til medlemmene, slik at de er forberedt på hva som vil bli vektlagt når de formulerer sine krav.

– Å formulere krav er vanskelig for mange, opplever Bryde.

Noen kommer med lange forklaringer, mens andre er knappe. Da kan det være viktig å ta en telefon til tillitsvalgt og få en dialog, påpeker han.

Samler krav

Han prøver alltid å samle krav for grupper av ansatte. Slik blir det lettere å oppnå rettferdighet og argumentere saklig.

– Det viktige er å finne riktig lønnsnivå, ikke at lønna er høyest mulig, sier han.

God samarbeid med kolleger i andre forbund er også viktig for å oppnå gode forhandlinger med så rimelige resultat som mulig, påpeker han.

– Hva er din største seier ved forhandlingsbordet?

– Begrepet virker mot sin hensikt, for vi er ikke i mål. Derfor er det bedre å snakke om viktige seiere. Det er at vi har klart å få noen av FOs medlemmer som lå kunstig lavt, opp i lønn.

Øystein Bryde

 



Charles Hextall

Hovedtillitsvalgt Lillehammer kommune

Antall forhandlinger:
– Har forhandlet i kapittel 3, 4, 5 i 13 år. Har ledet tariffpolitisk utvalg i FO Innlandet, og før det FO Oppland.

Største seier:
– Det jeg kjemper hardest for er likelønn, og vi er et stykke på vei for avdelingsledere i kommunen.

Stilen din:
– Jeg holder en god tone selv om jeg kan være dundrende uenig med arbeidsgiver.

Kan bli steil

For ansatte i Bufetat er ikke hovedforhandlingene i mål ennå, så det er uvisst når det blir lokale lønnsforhandlinger. Rune Sommerstad, regiontillitsvalgt i Bufetat region øst forbereder seg likevel.

– Min prosedyre er å sende kravskjema til alle medlemmer, sier han.

Han får god informasjon fra arbeidsgiver om lønnsstatistikk og historikk, slik at han har god oversikt over lønnsutviklingen for alle ansatte de fem siste årene. Han påpeker at det er viktig med et forhandlingsutvalg som kjenner bredden i virksomheten.

– Vi kan fort se om det er forskjellsbehandling. Det ser vi nesten hver gang. Det er noen gjengangere som ikke opplever lønnsløft, sier han.

– Hva blir viktig i år?

– Det ble innført nytt lønnssystem for to år siden, og vi er opptatt av at ansatte blir plassert i rikte stillingskoder, sier han.

– Hvilke argumenter slår gjennom?

– Argumenter som handler om likebehandling av arbeidstakere, at de som har lik bakgrunn lønnes likt.

Sommerstad påpeker at alle ansatte skal ha en lønnssamtale med arbeidsgiver hvert år.

– Hvis det ikke er skjedd, har ikke ansatte fått mulighet til å drøfte med arbeidsgiver hvordan de kan gjøre jobben bedre. Disse samtalene er derfor et viktig utgangspunkt for vår argumentasjon, sier han.

Rune Sommerstad 

Privat

Regiontillitsvalgt i Bufetat region øst

Antall forhandlinger:
– Seks ganger.

Største seier:
– Det var å få gjennom et gruppekrav for alle miljøterapeutene; alle ble satt ett trinn opp i lønn. Vi fikk også gjennomslag for å forsyne oss noe av potten som skal tilfalle uorganiserte ansatte.

Stilen din:
– Jeg er rolig og omgjengelig fram til jeg opplever at tilbudet fra arbeidsgiver er urettferdig. Da blir jeg steil og tydelig.