LO må støtte de partiene som taler fagbevegelsens sak, mener Kenneth Larsen, her som streikeappellant.

LO må støtte de partiene som taler fagbevegelsens sak, mener Kenneth Larsen, her som streikeappellant.

Tor Erik H. Mathiesen

Rødt får penger selv om kongressen sa nei

FOs Kenneth Larsen startet vipps-aksjon for partiet Rødt etter at LO-kongressen onsdag sa nei til pengestøtte. Så langt har kampanjen skaffet partiet 25.000 kroner.
11.05.2017
12:13
15.05.2017 13:02

solfrid.rod@lomedia.no

På forrige LO-kongress fikk Rødt 200.000 kroner i valgkampstøtte. I år ble det ingenting. Med 164 mot 143 stemmer vedtok LO-kongressen å ikke bevilge penger til partiet.

Ingen penger til Rødt fra LO-kongressen

Kenneth Larsen, mangeårig tillitsvalgt i FO og observatør på LO-kongressen, er opprørt over at LO ikke støtter alle partier som er på linje med arbeiderbevegelsen i viktige saker. På toget hjem til Bergen onsdag ettermiddag startet han en facebook-kampanje.

«Rødt fikk ikke støtte fra LO i dag. Med knapt flertall ble forslag om 500.000 nedstemt. Men 143 støttet! Om alle dere gir 200 hver, og jeg og 356 gir det samme, viser vi større forståelse av demokrati enn flertall på Kongressen! Vi lager en kampanje! Er du med? Vipps til 10303», skrev Larsen.

– En del av arbeiderbevegelsen

Onsdag kveld pågikk flere lignende kampanjer på sosiale medier.

Torsdag morgen opplyser Rødt at de har fått inn 25.000 kroner.

Larsen er fornøyd med responsen og håper folk fortsetter å vippse.

– Rødt må sees som en del av arbeiderbevegelsen. Utfra vedtaket på forrige kongress hadde jeg håpet det skulle ordne seg denne gangen også. Og det var jo tett. Når det ikke gikk, tenkte jeg: da får vi ordne det selv, sier Larsen.

At LO og Rødt er uenige på enkelte punkter, spiller ingen rolle, mener han.

– I så fall er det veldig rart å bevilge penger til Senterpartiet, sier FO-eren.

– Rødt har utmerket seg både ved å støtte fagbevegelsens krav og være med på aksjoner, sier Ingunn Strand Johansen (i rødt).

– Rødt har utmerket seg både ved å støtte fagbevegelsens krav og være med på aksjoner, sier Ingunn Strand Johansen (i rødt).

Bjørn A. Grimstad

– Lite raust

LO-sekretariatet hadde innstilt på å gi ti millioner kroner til Arbeiderpartet, to millioner til SV og én million til Senterpartiet.

Ingunn Strand Johansen FO var en av flere kongressdelegater som tok til orde for at kongressen skulle bevilge penger til Rødt.

– Rødt har utmerket seg både ved å støtte fagbevegelsens krav og være med på aksjoner. De har vært pådriver i Veireno-saken og vært tydelig på at man ikke skal anbudsutsette velferdstjenester. Rødt har inngått mange lokale avtaler med fagbevegelsen for å jobbe sammen fram mot valget. Når LO ikke ønsker å bevilge penger til Rødt, i all hovedsak kanskje fordi man er kritisk til deler av Aps politikk og EØS, så oppleves det lite raust, sier Strand Johansen.

Heller Rødt enn Sp

Hun har selv vippset, og delt oppfordringen fra Kenneth Larsen.

– Når det ikke kommer penger fra LO, vipps, så kommer pengene fra grasrota. Oppfordringen er mye delt. Kongressvedtaket har provosert folks rettferdighetssans. Fagbevegelsen bør støtte alle som støtter dem. Når LO stiller sine spørsmål så har faktisk Rødt mer sammenfallende interesser med fagbevegelsen enn Senterpartiet, mener Strand Johansen.

– Ingen rike onkler

Bjørnar Moxnes, leder i Rødt, er glad for vipps-aksjonen.

– Rødt har ingen rike onkler, vi trenger alle penger vi kan få, sier han.

– Hva synes du om at dere ikke fikk støtte fra LO-kongressen dennen gangen?

– Det er synd, men det selvsagt opp til kongressen å bestemme det.

Krever at LO-kongressen tar barnefattigdommen på alvor

– Papirløse migranter er syretesten på LOs solidaritet

11.05.2017
12:13
15.05.2017 13:02