FULLT I HERBERGET: Sykehusene har lagt ned så mange sengeavdeliger at psykisk syke sendes på hospits, ifølge Schizofreniförbundet.

FULLT I HERBERGET: Sykehusene har lagt ned så mange sengeavdeliger at psykisk syke sendes på hospits, ifølge Schizofreniförbundet.

colourbox.com

Psykisk syke sendes på hospits

I Sverige henvises stadig flere pasienter til psykiatrisk døgnbehandling. Men med for få senger, skrives pasientene ut for fort, melder behandlere og brukerorganisasjoner.
01.12.2014
16:29
27.08.2015 20:01

edv@lomedia.no

Døgnplasser har blitt verre å oppdrive innen svensk psykiatri. Siden 2007 har pågangen av pasienter til innleggelse økt med 15 prosent. Problemet, skriver Svenska Dagbladet, er at 70 prosent av plassene har forsvunnet de siste 20 årene.

Pasientene må derfor utskrives i høyere tempo for å gi plass til nye.

Les også: Høie kutter psykiatrisenger

Hospits og camping

Schizofreniförbundets talsmann, Per Torell, etterlyser lovendring. Han kaller det en skandale at pasienter tvinges til å bo på hospits eller campingplasser.

Psykiater Måns Gerle i ACT-teamet i Malmø (oppsøkende psykiatritjeneste) bekrefter at utskrevne pasienter sliter med å finne bosted og derfor ender på hospits.

Lover økt døgnbehandling

Svenska Dagbladet har denne høsten dokumentert hvordan alvorlig psykisk syke så snart de anses ferdigbehandlet sendes rett ut på gata.

Helseminister Gabriel Wikström (Socialdemokraterna), svarer på kritikken med å love en ny strategi mot økende psykisk uhelse i Sverige. Løsningen er tidlig forebyggende innsats, lover ministeren, men også å bygge opp igjen antallet døgnplasser.

01.12.2014
16:29
27.08.2015 20:01