Fagpressens fotopris gikk til Håvard Sæbø og Magasinet for fagorganiserte for bildeserien «En feit og fin og norsk en».

Fagpressens fotopris gikk til Håvard Sæbø og Magasinet for fagorganiserte for bildeserien «En feit og fin og norsk en».

Magasinet for fagorganiserte

Fagpresseprisene 2020:

Prisdryss til LO Media under Fagpresseprisene 2020

Fontene fikk både spesialprisen for beste koronasak og hederlig omtale, mens Magasinet for fagorganiserte fikk Fagpressens fotopris.
26.11.2020
17:17
26.11.2020 17:25

aurora@lomedia.no

Da Fagpresseprisene onsdag ble delt ut under et digitalt arrangement, gikk årets spesialpris for den beste koronasaken til Fontene.

Fontene, som er medlemsbladet til Fellesorganisasjonen (FO), vant prisen ikke for en enkeltsak, men for et helt sakskompleks, som tok utgangspunkt i en spørreundersøkelse blant 30.000 FO-medlemmer. Målet var å vise hvordan helse- og sosialarbeidere snudde seg rundt og fant nye måter å jobbe på.

Redaksjonen brukte resultatene fra undersøkelsen til å jobbe med ulike kilder, intervjuobjekter og eksperter. Resultatet ble mange nettsaker og et 45 siders rigg i papirutgaven.

«Koronaprisen skal premiere journalistikk som har fått fram viktige og relevante sider av koronapandemien. Det mener vi Fontene har gjort på forbilledlig vis», skriver juryen i sin begrunnelse.

Se alle nettsakene her: Disse ti vil jobbe på en annen måte etter koronatiden

Forbundsleder Mimmi Kvisvik i Fellesorganisasjonen er glad for pris og hederlig omtale til Fontene.

– Jeg er veldig stolt av Fontene. Det er et flott fagblad, som setter viktige temaer på dagsorden, som også kretsen utenfor oss selv er interessert i, sier hun til FriFagbevegelse.

Kvisvik synes det er spesielt stas med koronaprisen, som gikk til hele Fontene-redaksjonen.

– Det sier noe om at går man til arbeidet som et samlet lag, gir det tyngde til arbeidet, poengterer hun.

Forbundslederen forteller at det journalistiske arbeidet som vant prisen, har vært viktig for hele organisasjonen.

– Da Fontene tidlig i koronaperioden publiserte en rekke med intervjuer med våre medlemmer, som viste utfordringer og muligheter, ble det omtalt som veldig positivt i hele organisasjonen. Det løftet utfordringer og muligheter fra medlemmenes arbeidshverdag på en god måte.

– Vi har hatt veldig god nytte av artiklene også i vårt politiske virke, sier Kvisvik som håper og tror dette blir den eneste koronaprisen som blir delt ut av Fagpressen.

Bak lukkede dører

Fontene fikk også hederlig omtale i kategorien «Fagpressens journalistpris» for saken som på nett heter «To dager i fylkesnemnda: Her forhandles det om et barn», og er skrevet av Anne Myklebost Odland.

Hun fikk følge et forhandlingsmøte om omsorgsovertakelse i fylkesnemnda, som normalt foregår bak lukkede dører. Det er andre gang pressen får innsyn i hva som skjer i nemnda.

Juryen skriver følgende i sin begrunnelse:

«Når er det riktig å overta omsorgen for et barn? Og ikke minst; hva skjer bak lukkede dører i fylkesnemnda – skjult både for foreldre og for saksbehandler i barnevernet – når dette skal opp til vurdering? Journalisten i Fontene jobbet i ett år med denne saken som heter «Bak lukkede dører. Forhandling om et barn». Den fortjener å bli lest av mange, og den fortjener hederlig omtale fra juryen».

– Det er også alltid veldig hyggelig at artikler på sentrale områder for oss, i dette tilfellet barnevernet og utfordringer knyttet til behandling i fylkesnemnda, får hederlig omtale, sier Kvisvik.

Du kan lese Fontenes sak her

Fotopris for skrei-reportasje

Fagpressens fotopris gikk til Håvard Sæbø og Magasinet for fagorganiserte for bildeserien «En feit og fin og norsk en».

Juryen skriver: «Prisen går til en bredt anlagt fotoreportasje om en av våre klassiske primærnæringer, så klassisk at mange som er oppvokst nord for Sinsenkrysset sikkert føler at dette har de sett før. Det er ikke enkelt å tilføre kjente temaer noe nytt, men en serie gode enkeltbilder – nærmest uten dødpunkter og med stor sans for små og store fortellende detaljer – av skreifiske nordpå, hanker inn årets fotopris.»

Se reportasjen i nettversjon: Her haler «Storstein» 19 tonn skrei om bord. Se bildene fra lofotfisket

Fagpressens forsidepris gikk for øvrig til Forsvarets forum for forsiden «Tidsvitner».

Idé og utførelse er ved fotograf Ylva Seif Berge, som i dag jobber som journalist i HK-Nytt.

26.11.2020
17:17
26.11.2020 17:25