JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Sissel M. Rasmussen

Nå forhandles lønna for deg som jobber i staten. Dette er kravene fra FO

I dag starter lønnsoppgjøret i staten. FO krever at medlemmene får reallønnsvekst.
27.04.2023
11:44
27.04.2023 11:44

simen@lomedia.no

Selv om lønnsveksten for statsansatte ble høyere enn frontfagsrammen i fjor, førte prisveksten til at de fleste fikk dårligere kjøpekraft. Derfor er et av FOs viktigste krav at medlemmene får økt kjøpekraft i år. 

Marianne Solberg er nestleder i FO og representerer forbundet i delegasjonen til LO Stat. Hun mener at sosialarbeidere må få igjen for den viktige kompetansen de besitter.

– Medlemmene våre har en unik kompetanse og et enormt ansvar. De bør få mer igjen etter årets forhandlinger, sier Solberg i en pressemelding.

Hun erkjenner at det blir tøffe forhandlinger.

– Den økonomiske situasjonen er vanskelig, både for staten og medlemmene våre, sier Solberg.

Vil ha like tillegg

LO Stat krever at lønnstillegget gis sentralt, og et likt tillegg til alle medlemmer.

– Vi har alltid ment at generelle tillegg er det beste virkemiddelet for å sørge for en rettferdig fordeling i tariffoppgjørene. Like kronetillegg ivaretar alle, gir god likelønnseffekt og motvirker økende lønnsforskjeller, sier Egil André Aas, leder i LO Stat i en pressemelding.

Fellesorganisasjonens (FO) medlemmer som jobber i staten er en del av LO Stat. Til sammen forhandler LO Stat lønna for 43.000 medlemmer som jobber i staten.

– I år er det kanskje viktigere enn noen gang at vi løfter hele laget. Energiprisene har økt kraftig, vi ser historiske prishopp på matvarer og rentene stiger. Når alt dette skjer på en gang, kniper det i lommeboka til folk. Da er det vår jobb å sørge for at alle medlemmene får god uttelling. Vi tåler ikke et nytt år med reallønnsnedgang, sier han.

Lavtlønte vil komme best ut

Reallønnsnedgang vil si at prisene stiger mer enn lønna. Da vil du få mindre å rutte med. I år krever LO Stat at du får mer å rutte med.

Når LO Stat krever likt kronetillegg til alle, vil de som tjener minst fra før komme best ut av det, med en prosentvis høyere lønnsøkning. LO Stat organiserer medlemmer med alt fra fagbrev til høyere utdanning.

LO Stat ønsker at minst mulig skal fordeles i lokale forhandlinger. Det er ofte de som tjener best fra før som kommer godt ut av slike forhandlinger.

FOs hovedkrav i forhandlingene:

Økt kjøpekraft for medlemmene

Likelønn

Tiltak som motvirker lavlønn

At alle tilleggene skal gis sentralt på A-lønnstabellen. 

27.04.2023
11:44
27.04.2023 11:44