Malte over mugg på asylmottak

En AUF-politiker avslørte mangelfullt vedlikehold på asylmottaket i Førde. Hero svarte med å male over muggskadene, og nå har kommunelegen gitt anlegget grønt lys.
26.08.2016
09:53
26.08.2016 15:07

hans.henrik.torgersen@lomedia.no

Jostein Vedvik er leder av Førde AUF. Han slo alarm etter å ha vært på mottaket og dokumentert forholdene, sammen med AUF-kollega Thor Erlend Mehammer.

– Det var ikke kjekt å gå rundt der. Det var luftekanaler fulle av støv, masse svarte muggflekker på karmene rundt vinduene og i tak og vegger, sa Vedvik til NRK Sogn og Fjordane tidligere i uka.

En bildeserie, som ble publisert av lokalavisen Firda, førte til at kommunen varslet tilsyn ved mottaket. Det tilsynet ble gjennomført onsdag ettermiddag – og da ga kommunelegen anlegget grønt lys til videre drift.

– Vi har gått gjennom alle bygningene, bortsett fra bygget for enslige mindreårige som er Staten sitt ansvar. Per nå er det ikke uforsvarlig å bo her, verken for voksne, barn eller foster, sier Jan Helge Dale til Firda etter tilsynet ved Førde mottakssenter onsdag.

Pusset opp etter medieoppmerksomhet

Det er selskapet Hero, Norges største private aktør på asylfeltet, som driver mottaket.

Kort tid etter avisoppslaget ble det satt inn betydelige ressurser fra Heros side for å pusse opp.

– Det er malt over, men jeg har bildebevis på hvordan det så ut tidligere, sier AUF-politikeren Vedvik.

Ifølge ham og beboerne skal det over tid vært varslet flere ganger til UDI om tilstanden på bygningsmassen, uten at beboerne har fått svar på klagen.

Han mener håndteringen fra Heros side har vært vinglete.

– Først sier den lokale mottakslederen at alt er bra, så kommer man fra sentralt hold med en tydeligere melding der man legger seg ganske flate. Jeg føler ikke at de har kontroll, og samtidig er jeg veldig glad for at det tas tak i. Hero må skjerpe seg, sier Vedvik til Fontene.

– Ikke bra nok

– For det første er vi glade for at kommunelegen sier at det ikke er eller har vært helsefarlig for beboerne ved mottaket i Førde. Samtidig er det klart at bildene viser ting som vi ikke er glade for å se og som skulle vært tatt tak i tidligere, sier Vidar Torheim, driftsdirektør i Hero Norge AS.

Han peker på at dette er et anlegg som Hero har driftet lenge, og at det naturlig nok har vært slitasje i løpet av de årene. Likevel skal vedlikeholdsplaner jevnlig gjennomgås og iverksettes for å opprettholde en forsvarlig standard. Han poengterer at det i utgangspunktet er beboerne selv som har ansvar for renhold på boenhetene, men at Hero har et overordnet ansvar gjennom sin kontrakt med UDI.

– Da bildene ble publisert beordret vi folk på jobb for å vaske. Vi skal ikke ha det sånn. Samtidig er vi en stor aktør med 62 anlegg over hele landet, og vi har tydelige rutiner for hva som skal gjøres. Nå går vi gjennom disse, og ser om det er behov for ytterligere innstramminger. Vi har rutiner som skal følges, men av og til svikter det – og da må vi skjerpe oss, sier Torheim.

26.08.2016
09:53
26.08.2016 15:07