BRUDD: Akademikerne og staten ble enige om å flytte all lønnsfastsettelse ut på lokale arbeidssteder. Det godtar ikke LO, her ved FO-leder Mimmi Kvisvik.

BRUDD: Akademikerne og staten ble enige om å flytte all lønnsfastsettelse ut på lokale arbeidssteder. Det godtar ikke LO, her ved FO-leder Mimmi Kvisvik.

Eirik Dahl Viggen

LO Stat brøt forhandlingene med staten

– Det er alltid skuffende å havne hos Riksmekleren, men når kollektiv sentral lønnsdannelse, likelønn, pensjon og streikeretten står på spill var det ingen annen mulighet, sier FO-leder Mimmi Kvisvik.
01.05.2016
01:56
01.05.2016 03:32

anders@lomedia.no

solfrid.rod@lomedia.no

LO Stat brøt forhandlingene med staten en drøy time på overtid natt til søndag.

Akademikerne inngikk en avtale noen timer før. Unio og YS fortsatte forhandlingene.

Akademikerne og staten ble enige om å flytte all lønnsfastsettelse ut på lokale arbeidssteder, mens bare rammen for opgjøret skal avtales sentralt med streikerett.

Dette er et viktig punkt for LO-forbundene i staten, og noe de ikke kunne gå med på.

Les også: Akademikerne inngikk avtale med staten

– Mindre solidarisk lønnspolitikk

– Forhandlingene i staten har vært et møte med en politisk ideologi der staten skal bli mer fleksibel og moderne. Omfattende endringer av lønns- og forhandlingssystemet er en del av dette. I realiteten handler moderniseringen om å systematisk frata arbeidstakere opparbeidede rettigheter, herunder streikerett ved å flytte lønnsdannelse fra sentralt til lokalt nivå, fastslår Kvisvik etter bruddet.

Lønnsdannelse i staten har vist sin styrke gjennom sentrale tillegg og justeringer og lokale forhandlinger med føringer, dette har vært et godt verktøy i likelønnsutviklingen, påpeker FO-lederen.

– Nå er ønsket mest mulig lokal lønnsdannelse. Dette vil skape mindre styring og sannsynligvis en mindre rettferdig og solidarisk lønnspolitikk, mener Kvisvik.

Hun legger til at partene heller ikke ble enige om hvordan de skal forhandle om offentlig tjenestepensjon.

Les også: FO: – Et tydelig kompetanseoppgjør

– Provokasjon

Forhandlingsleder i LO Stat, Tone Rønoldtangen, er provosert over motparten.

– Det var ikke håp. Det var alt for mange ting som var uakseptabelt for oss, sier LO Stat-leder Tone Rønoldtangen, rett etter bruddet er et faktum.

En total omveltning av tariffsystemet, ikke streikerett på pensjon, store lokale potter i år og ingen justeringsforhandlinger er noen av elementene som ble umulige å akseptere for LO Stat.

– Det er pussig at staten, i en situasjon der de fleste oppgjør har gått i orden med ansvarlige rammer, nå kjører statsoppgjøret ut i kaos, sier Rønodltangen.

BRØT: LO Stat-leder Tone Rønoldtangen brøt forhandlingene med staten rundt klokka 01 søndag.

BRØT: LO Stat-leder Tone Rønoldtangen brøt forhandlingene med staten rundt klokka 01 søndag.

Håkon Eltvik

Å bryte prinsippet med fire like avtaler, som staten gjorde ved å inngå avtalen med Akademikerne, er også en provokasjon, mener Rønoldtangen.

– Det er helt håpløst. Et system med ulik lønn ut fra hvor man er organisert, er veldig vanskelig å gjennomføre i staten. Dette er en helt ny retning fra statens side, sier hun.

En meklingsperiode hos riksmekleren er på tre uker, og meklingen blir satt i gang en av de første dagene i mai.

– Splitt og hersk

NTL-leder John Leirvaag var heller ikke i tvil om at det måtte ende med brudd.

– Staten avspiser oss med smuler i det generelle tillegget, samtidig som de snur opp-ned på systemet og vil innføre et system der medlemmene i uravstemming skal stemme over en avtale der de ikke vet om de får en krone i tillegg. Dette sender staten ut i det totale kaos, mener Leirvaag.

Han mener avtalen med Akademikerne er på grensa til uansvarlig av staten.

– Staten styrte mot en enighet med Akademikerne, for å bruke denne mot oss. Det er splitt og hersk. Jeg forventer at staten tar til vettet, og sørger for en ordentlig prosess, sier han.

Leirvaag understreker også at LO Stat har åpnet for å se på tariffsystemet. Men ikke kaste om på det over natta.

– Vi har vært villige til å se på systemet, og har behov for å revidere det. Men vi gir ikke fra oss forhandlingsretten på lønn, fastslår Leirvaag.

– Lot seg ikke gjøre

– Vi jobbet hardt for å inngå avtale med alle de fire hovedsammenslutningene i staten, men det lot seg ikke gjøre. Dette beklager vi, sier statens personaldirektør Gisle Norheim på Kommunaldepartementets nettside.

Han er fornøyd med at staten og Akademikerne kom til enighet.

01.05.2016
01:56
01.05.2016 03:32

Mest lest