Kenneth Arctander Johansen synes det er trist at Støre sier nei til generell avkriminalisering av narkotika, men han er ikke overrasket. – Jeg opplever ikke at han har vært kobla på denne debatten, sier han.

Kenneth Arctander Johansen synes det er trist at Støre sier nei til generell avkriminalisering av narkotika, men han er ikke overrasket. – Jeg opplever ikke at han har vært kobla på denne debatten, sier han.

Hanna Skotheim

Støre sier nei til generell avkriminalisering av narkotika:

Leder i rusorganisasjon: – Jeg synes det er trist at Støre tar til orde for fortsatt straff og stigmatisering av oss

Ap-leder Jonas Gahr Støre vil ikke avkriminalisere besittelse og bruk av mindre doser narkotika. Det vekker reaksjoner hos flere.
16.04.2021
14:05
16.04.2021 14:33

hanna.skotheim@lomedia.no

– Når narkotika er forbudt mener jeg det bør ha en konsekvens å være i besittelse og skaffe seg det. Derfor er jeg imot generell avkriminalisering av narkotika i samfunnet vårt, sa Støre i sin tale til Aps landsmøte fredag.

Dersom han får gjennomslag for sitt syn når landsmøtet skal votere over saken, betyr det i realiteten kroken på døra for regjeringens forslag til rusreform som nå er til behandling i Stortinget. Det skriver NRK.

Må følges opp

Støre vil ikke avkriminalisere besittelse og bruk av mindre doser narkotika. Sammen med flertallet i redaksjonskomiteen åpner han opp for en differensiert avkriminalisering.

Leder i Fellesorganisasjonen (FO), Mimmi Kvisvik, har ikke troa på å dele opp avkriminaliseringen i to og mener det er viktig at straffesanksjonene byttes ut med hjelpetiltak.

– FO har støttet rusreformen og har gjort det siden rusreformutvalget forelå. Vi har opprettholdt det og satsplanken er avkriminalisering, sier Kvisvik og legger til:

– Rusreformen må følges opp og knyttes til forebygging, behandling, ettervern, omsorg og bolig. Det må også sikres finansiering både i kommunene og spesialisthelsetjenesten.

– Hva tror du utfallet blir på landsmøtet?

– Jeg kan ikke håpe noe, og jeg kan ikke gjøre noe fra eller til nå. Men dette er fortsatt under arbeid i redaksjonskomiteen og i møtelyden for øvrig.

– Trist

Leder i rusorganisasjonen RIO, Kenneth Arctander Johansen, opplever at Støre med sitt nei underkjenner en viktig rettighetskamp.

– Jeg synes det er trist at Støre tar til orde for fortsatt straff og stigmatisering av oss. Det er samfunnets sterkeste virkemiddel for fordømming som vi snakker om og den rammer særlig ungdom fra lavinntektsfamilier, personer som har til dels alvorlige utfordringer.

Arctander Johansen opplever imidlertid at Støres partifeller står solidarisk med dem, og det er han ydmyk og takknemlig for.

– Jeg håper de vinner fram på landsmøte.

Arbeiderpartiets holdning til rusreformen blir avgjort ved kampvotering fredag ettermiddag.

16.04.2021
14:05
16.04.2021 14:33

Mye lest