IKKE ENIGE: Mette Nord mener elementer i det tilbudet som Per Kristian Sundnes i dag la fram i kommuneoppgjøret har elementer som er svært problematiske.

IKKE ENIGE: Mette Nord mener elementer i det tilbudet som Per Kristian Sundnes i dag la fram i kommuneoppgjøret har elementer som er svært problematiske.

Per Flakstad

KS kom med tilbud i dag

Langt fram til resultat i kommuneoppgjøret

KS la i formiddag fram sitt første konkrete tilbud i kommuneoppgjøret, og Fagforbundets Mette Nord, som er forhandlingsleder i LO Kommune, mener at flere elementer i tilbudet er svært problematiske.
26.04.2016
12:50
26.04.2016 15:30

per.flakstad@fagbladet.no

Rammen for KS-tilbudet er på 2,4 prosent, som også var rammen for resultatet i det såkalte frontfagsoppgjøret i industrien.

Les også: Fagarbeidere og høgskoleutdannede skal dele mager pott

Helhetlig tilbud

– Kravene vi har fått har vært sprikende, og vi har nå lagt fram et helhetlig økonomisk opplegg som vi håper skal gi de ulike arbeidstakergruppene et grunnlag for å forhandle videre, sa forhandlingslederen i KS, Per Kristian Sundnes, etter at tilbudet var lagt fram.

Han understreker at de ulike elementene i tilbudet er en del av en helhet, og at arbeidsgiverne derfor må ta forbehold om nye eller endrede tilbud.

Tilbyr ikke generelt kronetillegg

Tilbudet fra KS inneholder ikke noe generelt kronetillegg, slik både LO Kommune og YS Kommune hadde krevd. Deres krav var i utgangspunktet et tillegg på 10.400 kroner til alle ansatte i kommunesektoren.

I stedet inneholder tilbudet dels kronetillegg og dels prosenttillegg på ansiennitetsstigen til de ulike stillingsgruppene.

KS foreslår også forholdsvis omfattende endringer i dagens stillingssystemer og lønnsstrukturer.

– Nå må organisasjonene få tid til å fordøye dette og komme tilbake med sine reaksjoner, og så håper jeg det gir oss et grunnlag å jobbe videre med, sa Sundnes.

Les også: Slik foregår lønnsoppgjøret

– Problematiske elementer

– Tilbudet innebærer store endringer i forhold til dagens systemer, så dette vi må gå grundig gjennom. Jeg ser allerede nå elementer i dette som jeg opplever som svært problematiske, samtidig som det også er noen elementer som kan være interessante å jobbe videre med. Vi har med andre ord en stor jobb foran oss for i arbeidet med å komme fram til et resultat som ivaretar alle våre arbeidstakergrupper, sa Mette Nord.

Fristen for å bli enige om en forhandlingsløsning er ved midnatt lørdag 30. april. Dersom partene ikke blir enige, går oppgjøret til mekling.

26.04.2016
12:50
26.04.2016 15:30