Etter at Ari Behn tok sitt eget liv i jula, har flere ringt krisetelefonen.

Etter at Ari Behn tok sitt eget liv i jula, har flere ringt krisetelefonen.

danapress/NTB Scanpix

Kirkens SOS: – Vi kan med stor sikkerhet si at flere har ringt oss etter at det ble kjent at Ari Behn tok sitt eget liv

Hjelpetelefonen til Kirkens SOS og Mental Helse får ti millioner kroner etter økt pågang.
07.01.2020
10:06
07.01.2020 14:42

hanna.skotheim@lomedia.no

På julaften fikk hjelpetelefonen til Kirkens SOS 600 henvendelser. To dager senere, på andre juledag, fikk krisetjenesten 350 flere henvendelser. Kommunikasjonsansvarlig i organisasjonen, Hailey K. Hammer, mener den økte pågangen mest sannsynlig er direkte relatert til åpenheten rundt Ari Behns dødsfall første juledag i fjor.

– Det er alltid svingninger i antall henvendelser til krisetelefonen, men vi kan med stor sikkerhet si at flere har ringt oss etter at det ble kjent at Ari Behn tok sitt eget liv, sier Hammer til Fontene.

– Vi takker regjeringen

På grunn av den økte pågangen, styrker nå regjeringen hjelpetelefonene til Kirkens SOS og Mental Helse med ti millioner kroner. Det kommer fram i en pressemelding fra Helse- og omsorgsdepartementet mandag. Dermed vil bevilgningen fra staten til Mental Helse sin hjelpetelefon øke til totalt 24,8 millioner kroner, mens bevilgningen til Kirkens SOS øker til 25 millioner kroner.

– Jeg er veldig glad for den innsatsen som både frivillige og ansatte legger ned i våre ulike hjelpetelefoner og chat-tjenester. For mange er det en trygghet å vite at noen er der for å lytte når det trengs. Hjelpetelefonene melder at de ikke får svart alle som ringer inn, derfor ønsker vi nå å styrke dette tilbudet, sier helseminister Bent Høie i pressemeldingen.

Helseminister Bent Høie vil gjøre hjelpetelefonene synligere for de som trenger hjelp.

Helseminister Bent Høie vil gjøre hjelpetelefonene synligere for de som trenger hjelp.

Nanna Aanes Wolden

Hammer i Kirkens SOS synes det er fantastiske nyheter.

– Det vil bety at vi får muligheten til å hjelpe betydelig mange flere enn vi gjør nå. Midlene vil gjøre at vi får synliggjort organisasjonen mer, noe som vil gjøre at vi får rekruttert flere frivillige. Flere frivillige på vakt betyr at flere av dem som ringer oss og trenger noen å snakke med om selvmordstanker, kan få hjelp, sier hun og legger til:

– Dette betyr utrolig mye, og vi takker regjeringen for at de ser behovet for en tjeneste som oss når det kommer til selvmordsforebygging.

Siden Ari Behn døde, har flere fortalt de frivillige i Kirkens SOS at de synes det har vært fint at mediene har vært så åpne om at Ari Behn tok selvmord. De har også sagt at åpenheten har hjulpet dem med selv å tørre å snakke om det som er vanskelig.

Kommunikasjonsansvarlig i Kirkens SOS, Hailey K. Hammer, tror den økte pågangen har å gjøre med åpenheten rundt Ari Behns død.

Kommunikasjonsansvarlig i Kirkens SOS, Hailey K. Hammer, tror den økte pågangen har å gjøre med åpenheten rundt Ari Behns død.

Privat

Klarer ikke svare alle

Daglig leder i Mental Helse, Aslaug Timland Dale, kan også melde om økt pågang på hjelpetelefonene siden jul.

– Beklageligvis klarer vi ikke å svare alle som trenger en å prate med. For at vi skal klare det, trenger vi flere ressurser og penger slik at vi kan ansette flere, sier Dale til Fontene.

Hun er derfor svært glad for at regjeringen nå setter av fem millioner til Mental Helse.

– Fem millioner til oss er utrolig kjærkomment. Det betyr at vi kan øke grunnbemanningen vår og dermed være der for flere. Vi kan utvide chatten og ta imot flere telefoner, sier Dale, som er utdannet barnevernspedagog.

Daglig leder i Mental Helse, Aslaug Timland Dale.

Daglig leder i Mental Helse, Aslaug Timland Dale.

Privat

Mental Helse har også skrivetjenesten sidetmedord.no. Den er det flere som har oppsøkt når de ikke har fått kontakt over telefon.

Trenger oppdatert informasjon

I pressemeldingen fra Helse- og omsorgsdepartementet ber også regjeringen Helsedirektoratet om å så raskt som mulig gå ut med ny og oppdatert informasjon om hvor mennesker som har selvmordstanker eller som er bekymret for andre, kan søke hjelp.

– For å hindre at mennesker tar sitt eget liv, må vi sørge for at de som sliter får hjelp når de trenger det. Derfor vil vi nå synliggjøre ytterligere hvor man kan få hjelp. Det kan være å ringe legevakten på telefon 116 117, en hjelpetelefon, eller å kontakte fastlegen sin. Det er hjelp å få, sier Høie i pressemeldingen.

Regjeringen arbeider med en ny handlingsplan for forebygging av selvmord. Målet er at den nye planen skal være kunnskapsbasert og ta utgangspunkt i hva vi vet har effekt.

Antall henvendelser til Kirkens SOS i julen 2019

24. desember: 600

25. desember: 800

26: desember: 950

07.01.2020
10:06
07.01.2020 14:42

Antall henvendelser til Kirkens SOS i julen 2019

24. desember: 600

25. desember: 800

26: desember: 950